АКТУАЛЬНО

Блаженніший Любомир: «Людина, котра не може себе ідентифікувати, – безхребетна»

Четвер, 15 травня 2014, 15:54
Маємо дбати про поширення Майдану: щоб люди, котрі були на Майдані, несли його дух у свої спільноти; щоб після повернення додому подали одне одному руку; щоб були відповідальними і могли так повести свій народ, щоб той їм довірився.

Про це сказав Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, в інтерв’ю польсько-українському Інтернет-порталу «Polonews».

На переконання Блаженнішого Любомира, кожна людина повинна відповісти собі на запитання, хто вона. «Людина, котра не може себе ідентифікувати, безхребетна. Вона не знає, що з нею відбувається. Вона ніхто. А треба виховувати людину так, щоб дати їй зрозуміти, що вона – хтось», – зазначив Архиєпископ.

Він вважає, що люди, котрі мають «зріле почуття ідентичності, небезпечні для слабої диктаторської держави», тому кожна нечесна влада намагається підкорити собі народ.

Уніфікувати всі народи було «трагедією комуністичного режиму», вважає він. «Ми – українці радянських часів – були ніким. Тому тепер передусім Церква та Держава мають усім людям сказати: «Ви є хтось». На мою думку, українська інтелігенція має звертати на це велику увагу», – наголосив духовний лідер українців.

Він відзначив, що в Україні мешкають різні люди – «напівукраїнці та напівнеукраїнці»: потрібно активно працювати над визначенням і зміцненням їхньої політичної ідентичності, «щоб кожен почувався українцем». «Навіть те питання мови, російської чи української, – цілковито другорядне. На жаль, в Україні є люди, які хочуть, щоб нас, українців, поділили, щоб Східна і Західна Україна були нібито дві різні України. Але ж ні, це одна Україна. Є певні регіональні відмінності, але вони характерні для всіх країн», – наголосив Блаженніший Любомир.

Архиєпископ вважає східний регіон України «страшно потерпілим» і про який влада України ніколи по-справжньому не дбала. «Там мільйони українців гинули від Голодомору. А після Голодомору в цей регіон навезли дуже багато неукраїнців… Ті шахтарі також бідаки. Там про них ніхто не дбав, ні про їхні духовні чи культурні цінності. Постає питання: чому там так мало українських шкіл? Це робилося свідомо, щоб Україна не стала сильною державою», – просить замислитися Блаженніший Любомир.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next