АКТУАЛЬНО

Блаженніший Любомир: «Моральне життя суспільства – головна проблема нашої країни сьогодні»

Вівторок, 10 червня 2014, 13:32
У наші часи цілій державі, цілому народу випала нагода діяти задля власного блага. І відтепер людина просто зобов’язана бути творчою, патріотичною, свідомим християнином, громадянином своєї держави.

Про це сказав Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир (Гузар) в інтерв’ю двотижневику «Католицький Вісник».

На переконання Блаженнішого Любомира, покликання вільної людини – чинити добро. «Ми люди, і ми вільні. А це значить, що ми маємо право робити добро. Звичайно, ми можемо помилятися, але основний сенс свободи – людина не має права чинити зло. Натомість незалежність – це свобода від зовнішніх впливів. Незалежність – це не сваволя», – зазначив Архиєпископ-емерит.

Він зауважив, що радянська система виховувала людину так, аби вона не усвідомлювала себе Божим творінням, а була "творінням держави". Тобто "совєтська людина" мала бути іграшкою, знаряддям у руках партії, номенклатури – і задля цього в ній свідомо формували певні якості.

Зокрема, духовний лідер українців відзначив, що тоталітарна система виховувала в людині поняття недовіри. «Бо як люди починають одне одному довіряти, то можуть створити контрреволюційну організацію. Якщо ж ніхто нікому не довіряє, тоді немає небезпеки. У людей був брак відповідальності, люди боялися брати на себе відповідальність. Як хтось показував, що він відповідальний, то його відразу підозрювали. Бо така людина може когось іншого попровадити. Комуністичний режим хотів людей цілковито перемінити, позбавити моральних принципів, починаючи від віри в Бога», – сказав Архиєпископ.

«І от тепер маємо проблему. Люди, які виросли в такій комуністичній атмосфері, не цілковито позбулися, так би сказати, нормальної людської поведінки. Вони не вірять одне одному. Люди не люблять відкриватися одне перед одним. Крадуть, брешуть, не довіряють, бо так вони виховувалися», – вважає він.

«Моральне життя суспільства – це головна проблема для нашої країни сьогодні. Ми мусимо дуже інтенсивно працювати в цьому напрямку», – підсумував Блаженніший Любомир.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next