АКТУАЛЬНО

Блаженніший Любомир про відзначення 1025-річчя Хрещення: «Чи політики, які відзначали цю дату, стали кращими християнами?»

Вівторок, 27 серпня 2013, 14:48
Відзначення дати Хрещення Русі-України не має сенсу, якщо воно позбавлене релігійного змісту. Таке переконання висловив Архиєпископ-емерит Блажнніший Любомир (Гузар) «Дзеркалу тижня», відповідаючи на запитання, як Блаженніший Любомир оцінює святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України на державному рівні?

«Я не брав участі у святкуванні на державному рівні. Але ставлю питання: чи політики, громадяни, які відзначали цю дату, стали кращими християнами після цього? Чи менше хабарництва? Якщо так, то ми гідно провели подію. Коли ні – то це був великий показ без змісту», – вважає духовний лідер українців.

На думку Блаженнішого Любомира, сенс такого свята полягає в «обнові християнства», адже це святкування «не події, а стану душі».

«На урядовому рівні відзначення потрібне настільки, наскільки держава є християнською. Бо що тоді сталося? Київська Русь уже була великою державою. Не треба було ставати нею, залишалося лише охрестити її. Те саме сьогодні. Відзначення не має сенсу, якщо немає релігійного змісту. Наскільки тепер, через понад тисячу років, ми справді є християнами? У церквах було відновлення обітів хрещення. Думаю, це надзвичайно важливо. Раніше чи пізніше ми повинні замислитися, що сталося. Устами хрещених батьків ми відреклися гріха. Наскільки наше життя сьогодні це віддзеркалює? Оце важливо, а парад – це зовнішнє», – наголошує Архиєпископ-емерит в інтерв'ю "ДТ".

Блаженніший Любомир також переконує в тому, якщо українці хочуть побудувати Церкву та справді незалежну Україну, вони мають набути в собі цінностей, адже за нами багато поганого, особливо з минулого.

«Наприклад, те, що нав'язували нашим людям за сімдесят років комуністичного режиму. Були також і непогані речі. Але загалом що сталося? Ми одне одного боїмося, не довіряємо, дбаємо, щоб передусім було вигідно нам, не думаємо про те, як діяти чесно. Та якщо працюватимемо над собою, прагнутимемо набути гарних думок, звичок, тоді матимемо велике майбутнє. І кожен наступний День Незалежності буде ще кращим, бо перед нами – виправдана надія, що житимемо у справедливому, правдивому, щирому суспільстві. Чому святкування 1025-річчя могло бути дуже корисним? Бо мало пригадати людям, що означає жити по-християнськи», – вважає Блаженніший Любомир.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next