АКТУАЛЬНО

“Блаженніший Любомир провадив Церкву на основі Традиції, яка дихає двома легенями”, - владика Діонісій у соборі Святої Софії в Римі

П'ятниця, 01 червня 2018, 11:44
З нагоди першої річниці відходу до вічності Блаженнішого Любомира у четвер, 31 травня, у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі відбулися поминальні богослужіння, які очолив владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії.

Звертаючись до присутніх на молитві, архиєрей поділився своїми спогадами про Блаженнішого Любомира: “Я мав благодать жити разом з Блаженнішим Любомиром у селі Княжичі, біля Києва, упродовж неповних трьох років. Повертаючись з різних богослужінь чи зустрічей, він, виснажений працею, завжди казав: «Богові дякувати і це вже позаду нас!» Спогад за нами, а майбутність – надія! В усіх розмовах покійного Блаженнішого Любомира проявлялася глибока мудрість, симпатія, лагідність, спокій, батьківська любов, їх пронизував здоровий гумор. Він мав ваду зору, проте втішався проникливим світлом мудрості, пам’яті та віри; віри чистої, щирої, відкритої, прозорої. Одне слово, був батько, що любить своїх дітей”.

Споминаючи історію життя Блаженнішого Любомира, наголосив у своїй проповіді владика Діонісій, що ми водночас споминаємо історію Церкви, яку він провадив: “Блаженніший Любомир провадив цю новітню історії нашої Церкви на основі Ісуса Христа і Його Святого Євангелія; одночасно і на основі патріархів, пророків, апостолів, проповідників, мучеників, ісповідників, посників – яких ми споминаємо на кожній Літургії; і провадив нашу Церкву рівно ж на основі Володимирового Хрещення, на подвигах Теодозія Печерського; на змаганнях  Йосифа Рутського і Йосафата Кунчевича; на фундаментах закладених Андреєм Шептицьким, Йосифом Сліпим, Мирославом Любачівським і на святості всіх тих, що нам відомі і не відомі. Він провадив її на основі Традиції, яка дихає двома легенями, в євхаристійному сопричасті з католицьким заходом, а будучи  східними – у  пошуку  єдності з братами у Володимировому Хрещенні”.

Аархиєреєм Божественну Літургію співслужили: о. Марко Семеген, президент товариства “Свята Софія” та ректор собору, о. Андрій Солецький, керівник Секретаріату Глави УГКЦ в Римі та віце-ректор собору, о. Маврикій Попадюк, головний економ ЧСВВ. У богослужінні взяли участь представники різних монаших чинів і згромаджень, прихожани собору.

Додамо, що світлої пам’яті Блаженніший Любомир також здійснював своє служіння в соборі Святої Софії в Римі та обрав собі його як кардинальський осідок.

Прес-служба товариства “Свята Софія”

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next