АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Катехитичний голод – виклик нам усім, бо це ми маємо нагодувати голодних»

Середа, 24 лютого 2021, 15:46
«Катехитична справа в умовах пандемії постраждала чи не найбільше. Однак не припинилася і не завмерла. Вона набрала нових форм і Церква продовжила бути матір`ю і вчителькою для своїх дітей. Тому дуже прошу передати від мене всім катехитам мою особисту вдячність за те, що продовжили катехизувати і навчати віри наших дітей» – на цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час першої онлан-зустрічі голів катехитичних комісій УГКЦ у всьому світі 19 лютого 2021 року.

Катехизація – це одне з суттєвих завдань Церкви

На початку зустрічі Блаженніший Святослав зауважив, що вона увійде в історію, бо це перша онлайн-зустріч Глави УГКЦ з головами усіх катехитичних комісій нашої Церкви в усьому світі. «Ті нові обставини, які ми часами відчуваємо як кайдани на наших руках, змушують нас вчитися по-новому спілкуватися і по-новому катехизувати. Незважаючи на них та відстань між нами, ми є єдиною Церквою. Усі разом ми творимо спільноту катехитичного служіння у нашій Церкві. Разом думаємо, як у нових обставинах найкраще здійснювати одне із суттєвих завдань Церкви – передавати і навчати віри», – сказав Глава УГКЦ.

Катехизація в умовах пандемії

На думку Блаженнішого Святослава, катехитична справа в умовах пандемії через вимушене закриття катехитичних шкіл та осередків постраждала цього року чи не найбільше. Однак катехити продовжили свою працю. «Тому я хочу висловити величезну вдячність усім нашим катехитам за їх геройське служіння, завдяки якому, незважаючи на пандемію, катехитична справа не припинилася і не завмерла. Вона набрала нових форм, але Церква продовжила бути матір`ю і вчителькою для своїх дітей. Я дуже прошу передати від мене усім катехитам мою особисту вдячність за те, що продовжили катехизувати і навчати віри наших дітей», – сказав Глава УГКЦ.

Говорячи про нові форми катехизації під час пандемії – через інтернет – Блаженніший Святослав наголосив на тому, що, «звичайно, не можна когось виховувати онлайн, і сьогодні нам дуже бракує можливості звичайного катехитичного служіння як впровадження у життя парафіяльної спільноти». Однак онлайн-зустрічі є «можливістю бодай у дидактичний спосіб досягти до тої аудиторії, яка нас чекає».

Також Блаженніший Святослав сказав про успіхи катехизації, яких вдалося досягти попри карантинні обмеження. Зокрема, привітав усіх з реалізацією важливого проекту – написання катехизму для молоді. «Синод Єпископів нашої Церкви офіційно потвердив Катехизм для молоді «Ідемо з Христом». Це унікальна і непересічна подія: на форумі всієї Католицької Церкви ми показали, що, незважаючи на пандемію, ми готові далі катехизувати. І це дуже важливе ствердження», – наголосив Глава УГКЦ.

«Ви дайте їм хліба!»

Говорячи про труднощі через всесвітнє поширення пандемії, Блаженніший Святослав сказав: «Сьогодні важко усім. Локдауни циклічно охоплюють усю земну кулю. У таких обставинах питання «чому?», «як?» і «що буде далі?» викликали у людей духовний голод. Неможливість причащатися збудило євхаристійний голод. І сьогодні ми маємо відчути ще один голод Божого люду – катехитичний, який є великим викликом для нас усіх, бо це ми маємо нагодувати голодних! І не лише у значенні соціального служіння, яке теж дуже потрібне. Однак сьогодні люди часто говорять: на земний хліб ми собі самі заробимо, а ви дайте нам хліба небесного; земної мудрості ми самі навчимося, а ви дайте нам небесної; людське слово наповнює нас з усіх сторін, а ви дайте нам Слова Божого.

На думку Глави УГКЦ, тепер маємо гостру потребу катехизації дорослих, адже сьогодні люди особливо хочуть молитися, думати про Бога і глибше пізнавати свою віру. Дорослі потребують серйозного впровадження в таїнство віри своєї Церкви.

«Відчуваючи цю потребу, я, як і ви, сьогодні теж катехизую – проваджу катехизацію дорослих на нашому "Живому телебаченні", – зауважив Глава УГКЦ. Бо пам`ятаю, що першим катехитом у Церкві і відповідальним за катехизацію є Глава Церкви, у єпархіях відповідальними є єпископи, у парафіях першими катехитами, які мають обов`язок катехизувати, є священники. Усім нам хочу побажати, щоб ми справді адекватно і вчасно змогли відповідати на цю потребу і голод нашого Божого народу. Бо Христос сьогодні каже до нас, як колись сказав до апостолів: «Ви дайте їм хліба».

Наприкінці зустрічі Блаженніший Святослав подякував владиці Давидові Мотюку – голові Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ, та усім катехитам за їх служіння.

Юлія Козіброда

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next