АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Ми живемо в суспільстві, в якому прірва між багатими і бідними зростає щодня»

Понеділок, 05 листопада 2012, 14:54
«Якщо ми поглянемо на наше суспільство, в якому живемо, бачимо суспільство вкрай поляризоване, зокрема після останніх виборів, - суспільство, в якому прірва між бідним і багатим зростає щодня, розділяє, нищить, будує мури в цьому житті, а найстрашніше – після смерті». Про це сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час проповіді на основі притчі про багача і Лазаря 4 листопада в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.
«Якщо ми поглянемо на наше суспільство, в якому живемо, бачимо суспільство вкрай поляризоване, зокрема після останніх виборів, - суспільство, в якому прірва між бідним і багатим зростає щодня, розділяє, нищить, будує мури в цьому житті, а найстрашніше – після смерті». Про це сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час проповіді на основі притчі про багача і Лазаря 4 листопада в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. З Блаженнішим Святославом у Літургії співслужили: Римо-католицький єпископ Антоній Коша з Молдови, який опікується всіма католиками в цій країні, зокрема українцями-греко-католиками, Владика Кен (Новаківський), єпископ Нью-Вестмінстерської єпархії УГКЦ (на крайньому заході Канади), а також Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду УГКЦ. Блаженніший Святослав під час проповіді нагадує, що наступає один момент у житті всіх людей: бідних і багатих, щасливих і нещасних, який їх усіх єднає, – смерть. Але пізніше вони знову розходяться у два протилежні місця: один потрапляє в місце вічної радості, а другий – у місце вічної кари, місце плачу й муки. Так сталося з багачем і Лазарем із євангельської притчі. Лука описує, що на дні пекла багач підносить очі й бачить бідняка, якого в житті знав, але на якого не хотів звертати уваги. І каже: Батьку Аврааме, пошли того бідняка, аби він бодай одним пальцем змочив мені язик, бо тяжко мучуся в цьому полум’ї. І аж тут відкривається земна місія Лазаря, бо слово «лазар» означає «Бог допомагає». Багач у пеклі просить бодай одного пальця з Божої руки помочі, але коли в його земному житті ціла рука Божої допомоги і опіки була простягнута до нього, він її відкинув, бо думав, що він самодостатній. Але те провалля, яке він збудував за свого земного життя, стає проваллям між небом і пеклом у вічності. «Але в цьому світі, яке є поляризоване, де зневажається людська гідність, Христова Церква продовжує голосити Добру Новину – благовість Христового Євангелія. Христова Церква продовжує посилати тих, про кого просив той багач у пеклі», - промовляє душпастир до вірних. Як доказ своїх слів під час Літургії, Блаженніший Святослав висвятив диякона Андрія Хім‘яка на священика, а шістьох піддияконів – на дияконів. «Сьогодні ми рукопокладаємо чергового священика, який має за мету своєї діяльності проповідь Божого Слова, освячення Божого люду за допомогою Святих Таїнств, вершиною яких є таїнство Тіла і Крові Ісуса Христа – Пресвята Євхаристія», - наголосив Глава УГКЦ. «Ми радіємо з тобою, - говорить Предстоятель, - отче Андрію. І сьогодні справді так чисельно прибуло духовенство, щоб подякувати Господу Богу за дар твого покликання, подякувати всім, хто допровадив тебе до цього дня – твоїй родині, батькам, Львівській духовній семінарії, яка тебе виховала. Проте особлива подяка – Владиці Богдану (Дзюраху), який тебе справді веде, не лише як твій начальник, а й духовний батько». Новопоставлений отець Андрій «з радістю» прийняв відповідальність проголошення Божого Слова і пообіцяв «якнайкраще виконувати свій священичий обов’язок». Фоторепортаж  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next