АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав подякував американським католикам за підтримку

Середа, 24 червня 2015, 16:52
24 червня закінчився візит солідарності і підтримки щодо України делегації Конференції католицьких єпископів США. Архиєпископ Луїсвілля Джозеф Курц, Президент Американської Єпископської Конференції, Архиєпископ Чикаго Блейз Супіч, голова підкомітету допомоги Церкві у Східній і Центральній Європі АЄК, провели кілька днів в Україні, щоб краще ознайомитися з ситуацією.

Вони побували в Харкові, Львові та Києві, змогли на власні очі побачити розвиток Церкви в Україні, до якого американські католики щедро долучаються вже протягом 25 років, зустрілися з релігійними і політичними лідерами, а також поспілкувалися з вимушеними переселенцями в Харкові, молодими активістами у Львові, студентами Трьохсвятительської семінарії УГКЦ в Києві.

Підсумком візиту стала зустріч з Архиєпископом-емеритом Блаженнішим Любомиром та Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом.  

Глава і Отець УГКЦ подякував усім американським католикам за підтримку, а представникам делегації за те, що приїхали підтримати Церкву і народ у складних обставинах війни. «Дякую вам за те, що ви є з нами в час страждань і страху. Моральна солідарність настільки важлива, як і матеріальна підтримка», - зазначив він.

Блаженніший Святослав також зауважив, що зараз в Україні унікальний час для євангелізації, українці потребують і уважно слухають голосу Церкви. «Ми у своїй стратегії розвитку кажемо, що жива парафія – це місце зустрічі з живим Христом, але ми також протягом останнього часу досвідчили, що Майдан, лінія фронту – це місця зустрічі з живим Богом. У таких моментах суспільство відкриває двері для Церкви і Церква має мати достатньо умінь, щоб увійти», - наголосив архиєрей.

Верховний Архиєпископ додав, що те духовне відродження, яке УГКЦ переживала в Західній Україні в 90-х роках, вона зараз переживає в Центральній та Східній Україні.

Члени делегації Конференції католицьких єпископів США поділилися з українськими ієрархами думками та досвідом, який вони отримали протягом свого короткого, але насиченого візиту до України.

«Ми побачили табір переселенців у Харкові, дуже трагічні та складні долі, у них так мало умов для існування, проте є взаємна підтримка, відкритість і радість. На зустрічі з послом США в Україні ми зазначили, що міжнародна спільнота може робити більше, адже такого одного табору недостатньо», - наголосив архиєпископ Блейз Супіч.

Важливим для делегації було також ознайомитися з деталями недавньої української історії, щоб розповісти про неї католикам в Америці. «Ми пройшли від собору Святої Софії до Майдану, і для нас було дуже зворушливо побачити на власні очі сліди змагання за гідність і свободу», - пояснив архиєпископ Джозеф Курц, котрий відвідував Україну вперше.

Фото Roman Pilipey, EPA

Мар'яна Карапінка

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next