АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав про візит до Папи Франциска: «Ця зустріч має три завдання: підтримка, скріплення і розвиток»

П'ятниця, 24 травня 2019, 16:53
Святіший Отець запрошує митрополитів Української Греко-Католицької Церкви і Постійний Синод на зустріч, яка відбудеться у Римі 5 та 6 липня 2019 року. Блаженніший Святослав розповів про те, що передувало цій домовленості, а також про сподівання та очікування від майбутньої зустрічі.

За словами Предстоятеля УГКЦ, відколи в українському православ’ї почалися нові процеси, Українська Греко-Католицька Церква опинилася під дуже потужною атакою з боку Росії. Поширювалися закиди, що УГКЦ, мовляв, свідомо діяла для того, щоб відокремити православних України від Російської Православної Церкви, а відтак привести до унії.

«Я просив Святішого Отця про його підтримку. Тому Папа Франциск скликає зустріч, щоб з боку Ватикану показати, що немає жодного засудження УГКЦ, ніхто не перекреслює ні нашого буття, ні нашого майбутнього. Чому? Бо така зустріч має три завдання: підтримка, скріплення і розвиток», — пояснив Блаженніший Святослав.

Він зазначив, що зараз, мабуть, важко знайти в Україні якусь спільноту, яка б пояснювала православним про зміст служіння Папи, як це робить наша Церква. «Я написав окреме послання “Наша Свята Софія”, щоб пояснити в контексті об’єднавчих рухів в православ’ї, хто ми є як греко-католики, якою є наша ідентичність. Ми також переклали послання англійською мовою», — зазначив Глава УГКЦ.

Духовний лідер греко-католиків переконаний, що зустріч зі Святішим Отцем є унікальним шансом для розвитку нашої Церкви, а також є доброю новиною для України.

«Ми постійно звертали увагу, що часто говорять про нас, але без нас. Я сподіваюся, що ця зустріч покладе цьому край. Чому? Адже нас кличуть спеціально для того, щоб про нас говорити з нами, — говорити в сучасних новий реаліях (зокрема суспільних, політичних та економічних), щоб з нами випрацювати стратегію, тобто певні кроки й візію Апостольської Столиці щодо України, — зауважує Глава УГКЦ. — Мені видається, Святіший Отець та його співпрацівники щоразу більше розуміють, що ключем розуміння стану справ в Україні, тобто суспільних і церковних процесів, є УГКЦ».

Блаженніший Святослав зазначив, що зарано говорити про те, які будуть наступні кроки. «Проте ми сподіваємося, що цей найвищий рівень уваги до нашої Церкви, який тепер проявлений, буде мати свої добрі наслідки», — підкреслив Предстоятель УГКЦ.

Як ми повідомляли, 4 травня було повідомлено що Святіший Отець Франциск запросив Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава, членів Постійного Синоду та митрополитів УКГЦ провести спільну робочу зустріч разом із ним та Ватиканською курією.

В офіційному комунікаті Римської курії мовиться: «У делікатній та складній ситуації, в якій перебуває Україна, Святіший Отець Франциск вирішив запросити до Рима 5-6 липня 2019 року Верховного Архиєпископа, членів Постійного Синоду та митрополитів Української Греко-Католицької Церкви.

У зустрічі також братимуть участь голови дикастерій Римської курії, компетентні для Країни.

Цією зустріччю Святіший Отець прагне проявити знак своєї близькості до Української Греко-Католицької Церкви, яка здійснює душпастирське служіння як на Батьківщині, так і в різних частинах світу».

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next