АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав провів онлайн-зустріч із духовенством Київської архиєпархії

Четвер, 15 жовтня 2020, 11:14
13 жовтня 2020 року Блаженніший Святослав разом із владикою Йосифом Міляном, єпископом-помічником Київської архиєпархії, провели онлайн зустріч із духовенством Центральної України.

У розмові зі священниками та дияконами Глава УГКЦ звернув їхню увагу на нові виклики душпастирського служіння. Зокрема, говорили про служіння в умовах пандемії, про соціальне служіння та про поведінку духовенства під час виборів.

Блаженніший Святослав наголосив на потребі суворого дотримання духовенством усіх карантинних норм. Глава Церкви пригадав про богослужбові рекомендації антикризового центру УГКЦ на час вірусної епідемії. «На жаль, вірус поширюється, а роль Церкви в покращенні цієї ситуації є дуже важливою. Тому в кожній нашій парафії на видному місці мають бути банери, які розробив антикризовий центр УГКЦ. Нехай кожен наш священник пригадує вірним про дотримання дистанції та про вживання засобів особистої гігієни. Особливо прошу молитися за наших медиків, щоб у такий спосіб підтримати лікарів, які сьогодні стоять на передовій у боротьбі з коронавірусом», - наголосив Предстоятель УГКЦ.

У своєму слові Патріарх також заохотив священників максимально об’єднатися своїми парафіями навколо акції «Нагодуй голодного», яку буде проведено з нагоди світового Дня бідного. Пригадаємо, що нещодавно, 3 жовтня, відбувся Всеукраїнський форум соціального служіння УГКЦ «Соціальне служіння людині». Під час заходу Блаженніший Святослав проголосив акцію «Нагодуй бідного», яка проходитиме в усіх парафіях нашої Церкви: «Папа Франциск встановив День бідного, щоб звернути увагу на потребуючу людину. Цього року День бідного проходитиме 15 листопада. Ми хочемо провести акцію під назвою «Нагодуй бідного». У кожній парафії ми просимо створити foodbanks (банк їжі). Просимо всіх принести до храму харчі, які можуть зберігатися: крупи, макарони, олію, які можна було б зібрати і за потреби нагодувати голодного. Такі збірки робить Католицька Церква в усьому світі. Прагну, щоб ця акція стала конкретним способом, як ми засвідчимо нашу віру в непростих обставинах пандемії кінця 2020 року», – закликав Отець і Глава УГКЦ.

Ведучи далі, Глава Церкви закликав священників строго дотримуватися всіх пунктів Інструкції про поведінку священнослужителів УГКЦ під час політичних виборчих кампаній. Натомість душпастирі, за словами Предстоятеля, повинні пригадувати вірним про обов’язок громадян щодо голосування. «Просімо наших вірних, щоб не торгували своїми голосами та своїм сумлінням. Просімо, щоб люди обирали тих, хто сумлінно захищатиме інтереси України. Як Церква, маємо зробити все, щоб допомогти нашим людям виконати свій громадянський та християнський обов’язок», - наголосив Блаженніший Святослав.

Далі Глава Церкви попросив, щоб кожен із священників розповів про життя повіреної йому пастви. Усі душпастирі мали нагоду представити свої парафії та розповісти про свій досвід священничого служіння в умовах карантину.

Підсумував онлайн-зустріч владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії. Архиєрей подякував духовенству за молитовну підтримку в час недуги. Владика розповів, що стан його здоров’я значно покращився, за що дякує Богу та всім, хто возносить молитви за його швидке одужання.

Опісля єпископ заохотив духовенство звернути увагу на покликання катехитичного служіння у парафіях Київської архиєпархії. «Прошу пригадувати вірним ваших парафій про цю місію катехита. Адже до проголошення Євангелія покликав нас сам Господь Бог. Тому разом зі своїми катехитами звістуйте всьому світові Добру новину. Заохочуйте людей доброї волі відкрити в собі ласку цього особливого покликання», - закликав протосинкел Київської архиєпархії.

Далі єпископ наголосив на важливості спілкування священників між собою та з вірними. «В умовах пандемії ми побачили, яким цінним є наше людське спілкування. Тому ми відкрили для себе нові методи комунікації. Але це може бути проблемою, якщо будемо замикатися в собі та у своїх оселях. Не забувайте відвідувати своїх товаришів і парафіян. Дізнайтеся, як можете бути комусь корисними та чим можете допомогти. Часто спілкуйтеся у священничих колах та у колах своїх парафіян. Наше спілкування не дасть змоги розпорошитися Божому стаду. Адже комунікація скріплює наші спільноти», - зауважив владика Йосиф.

На завершення єпископ заохотив душпастирів проаналізувати свої проповіді, які ті виголошують під час Літургії Слова. «Прошу ревно готуватися до проповідування. Нам дуже важливо, щоб Боже слово було почуте та сприйняте людьми, яких вам повірила Церква. Багато наших священників транслює Богослужіння. Це колосальна можливість промовити до всіх людей. Тому робімо це з великою відповідальністю, адже саме цього навчив нас Ісус Христос», - наголосив архиєрей.

Відтак усі учасники онлайн-конференції мали змогу поставити свої запитання Главі УГКЦ та єпископу-помічнику Київської архиєпархії.

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next