АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав у Страсний четвер: «Чин умивання ніг відкриває перед нами таїнство невимовного, надзвичайного упокорення Божого перед нами» (додано відео)

Четвер, 21 квітня 2011, 15:27
У Великий четвер у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Вечірню з Літургією Василія Великого та вперше освятив миро і здійснив Чин умивання ніг дванадцятьом представникам УГКЦ: священикам, дияконові та ченцеві. «У переддень своєї смерті, на Тайній вечері, Ісус Христос виявив природу священства Божественної особи. Він, як Син Божий, приходить до нас у виді слуги, щоб нам послужити, і цей Чин умивання ніг відкриває перед нами...
У Великий четвер у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Вечірню з Літургією Василія Великого та вперше освятив миро і здійснив Чин умивання ніг дванадцятьом представникам УГКЦ: священикам, дияконові та ченцеві. «У переддень своєї смерті, на Тайній вечері, Ісус Христос виявив природу священства Божественної особи. Він, як Син Божий, приходить до нас у вигляді слуги, щоб нам послужити, і цей Чин умивання ніг відкриває перед нами таїнство невимовного, надзвичайного упокорення Бога перед нами», – сказав Першоієрарх Церкви у своїй проповіді (дивитися). Блаженніший Святослав зазначив, що Христос цього дня дав своїм учням споживати своє Тіло і свою Кров, свою присутність у цьому світі і своє божественне життя: «Дав їм, щоб воно увійшло в їхнє життя і зробило їх з Ним єдинокровними, зробило їх з Ним єдиним Тілом, тобто Церквою Христовою». «Сьогодні Церква святкує установлення тайни Євхаристії, але воднораз тайни Священства, – наголосив Предстоятель Церкви і привітав владик, священиків і дияконів з цим великим днем: Сьогодні вкотре Христос продемонстрував всій Церкві велич тої тайни Священства. Бо це священнослужіння – це виконання того служіння, яке виконав, виконує і буде виконувати до кінця світу через нас наш Божественний Учитель і Спаситель», – підкреслив Блаженніший Святослав. Пригадуючи слова  гімну перед Святим Причастям «Вечері Твоєї тайної днесь, Сину Божий, мене, причасника, прийми…», Глава УГКЦ наголосив, що ця Тайна вечеря була першою Божественною Літургією. «Божественна Літургія – це той момент, коли знову і знову Христос, наш Учитель, наш Спаситель, приходить, щоби послужити мені і вам. Кожної Божественної Літургії Він приходить, щоби зробити нас своїми дітьми, нагодувати нас своїм тілом і своєю кров’ю, щоб омити мої скверни, полити на мої рани ці Божественні ліки, які б мене зцілили і знову привели до дому Небесного Отця. У Божественній Літургії Христос служить мені, кожному з нас. Так, як ми бачили Його сьогодні – на колінах переді мною, коли він мені вмивав», – наголосив Блаженніший Святослав. «Сьогодні Христос видається в руки кожного з нас. Церква закликає нас не цінувати Його, як Юда, який пізніше його продасть, насміється з цього Його впокорення, з цього невимовного таїнства спасіння, а запрошує нас бути подібними до того розбійника, який буде розп’ятий праворуч Нього», – зазначив Першоієрарх Церкви, зауваживши, що ці дні є не лише моментами надзвичайного впокорення Бога, який служить нам, а й часом відречення від Нього, коли один з учнів продав Його, видав на муки і розп’яття. Коментуючи представникам медіа зміст цього дня, Блаженніший Святослав зазначив: «З одного боку, тут відкривається зміст священнослужіння…, а з іншого - Ісус Христос виявив природу всякого служіння – у Церкві, у державі – і показує, що кожне посадове становище, яке існує, наприклад, у церковному тілі – це влада, це служіння, що передбачає впокорення перед тим, кому ти служиш». На думку Глави УГКЦ, цей  Христовий приклад, з одного боку, завжди буде нагадуванням кожному християнинові, що у Божественній Літургії Христос хоче нам послужити. А відтак Христос дає приклад всякій владі, кожному, хто є покликаний спільно послужити благу народу, як повинен він виконувати свої завдання і своє служіння.  

Департамент інформації УГКЦ

  Довідка

Про Чин умивання ніг

Чин обмивання ніг – обряд, коли в Страсний четвер архиєрей, за прикладом Христа, який умив ноги своїм учням за Тайною вечерею, вмиває в храмі ноги ссвященнослужителям, на знак глибокого упокорювання і служіння народові Божому.

Сьогодні цей чин увійшов до богослужбової практики деяких Церков східної традиції, він здійснюється в окремих єпархіях УГКЦ. За богослужбовою традицією, зафіксованою в «Архиєретиконі», Чин умивання ніг здійснюється після заамвонной молитви у Великий четвер.

Після співу «Будь ім'я Господнє» Патріарх сідає в крісло на горному місці, довкола нього з двох сторін сідають 12 священиків, символізуючи апостолів, які були в Сіонській світлиці. Потім духовенство, що знаходиться у вівтарі, співає 50-й псалом, під час співу якого диякони виносять на солею посудину з водою для вмивання. Вслід виходить архиєрей і сідає в крісло, що стоїть на солеї обличчям до вівтаря.

Потім диякони виводять під руки на солею священнослужителів, які беруть участь в чині. В цей час хор співає зворушливу стихиру «Союзом любові» та інші співи Великого четверга. Після того як на солеї сядуть всі 12 священиків, диякон виголошує мирну ектенію з особливими проханнями. Після ектенії Патріарх читає молитву, в якій просить Господа через це символічне вмивання омити гріхи людей.

Потім настає ключовий момент чинопослідування. Диякон починає читання уривка з Євангелія, в якому описано, як Спаситиль умиває ноги  своїм учням. Під час читання слів «і поклав ризи свої» Патріарх знімає з себе омофор та сакос і залишається в стихарі, єпитрахилі і нарукавниках, а потім під час відповідних слів Євангелія бере лентіон (широкий і довгий рушник) і вливає воду в умивальницу хрестоподібно.

Далі в Євангелії є слова: «І почав умивати ноги учням і обтирати лентієм, яким був опоясаний»; у цей момент Патріарх поливає водою ноги священиків і витирає їх лентіоном, яким він, як і Спаситель на Тайній вечері, опоясується.

Коли ж Патріарх доходить до старшого зі священиків, диякон читає такий уривок: «Прийшов ж до Симона Петра і каже той Йому». Після цьоого старший священик говорить Патріархові слова апостола Петра: «Господи, чи Ти вмиватимеш мої ноги?» - на що Патріарх відповідає йому словами Спасителя: «Те, що роблю тобі, ти ще не розумієш». Старший священик відповідає: «Повік не митимеш мені ноги» - і чує відповідь від Патріарха: «Якщо не митиму, то не матимеш частки зі Мною». У відповідь на ці слова священик вказує на свої руки і голову, кажучи: «Господи, не лише ноги мої, а й руки і голову». Далі Патріарх говорить: «Той, що обмитий, потребує лиш умивання ніг, бо весь уже чистий», - і умиває ноги старшому священикові.

Після обмивання Патріарх і священики сідають на свої місця, Предстоятель одягається і читає уривок з Євангелія, в якому Спаситель пояснює своїм учням сенс здійсненого вмивання. Потім Патріарх читає завершальну молитву, після чого здійснюється відпуст Літургії.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next