АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «У Церкві є кілька засад, які не підлягають питанню децентралізації»

Четвер, 22 жовтня 2015, 09:42
Справи віри і моралі не можуть бути децентралізовані. Кожна окрема церковна спільнота в тій чи іншій країні не може мати свою окрему віру чи свою окрему мораль. Таке переконання висловив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю Радіо Виткану, коментуючи слова Папи Франциска про децентралізацію у Церкві.

Блаженніший Святослав пояснив, що коли Святіший Отець говорив про децетралізацію, то мав на увазі необхідність розвитку синодальності Церкви. «Святіший Отець гарно озвучив, що означає синодальність Церкви. Він сказав, що Папа не є понад Церквою, що Церква – це Божий люд. Про себе він сказав: я є охрещений серед охрещених, я є єпископ серед єпископів, я є наступник апостола Петра, єпископ Рима – тої Церкви, яка головує над усіма Церквами в любові. Гадаю, це дуже цікавий образ, який намалював Святіший Отець. І говорячи про необхідність такої децентралізації, намагався підкреслити велику відповідальність місцевих єпископів і місцевих єпископських конференцій за життя Церкви в тій чи іншій країні», – зазначив Предстоятель.

За його словами, коли говоримо про децентралізацію в Церкві, то варто вжити слово здорову децентралізацію. На переконання Глави УГКЦ, є кілька засад, які не підлягають питанню децентралізації.

«Найперше, – вважає він, – не може підлягати децентралізації віровчення і мораль. Справи віри і моралі не можуть бути децентралізовані. Поодинокі церковні спільноти в певній країні не можуть мати власну віру чи особливу мораль. Ознакою католицькості Церкви є те, що в цілому світі вона однаково навчає, однаково виконує Божі заповіді і однаково святкує Святі Таїнства. Якби це було децентралізовано, то Церква втратила б свою дуже питому ознаку католицькості. Тут, можливо, було певне непорозуміння, навіть у світських медіа, оскільки питання про децентралізацію прозвучало в контексті Папського Синоду про вчення Церкви щодо подружжя і сім’ї».

Також, продовжив Предстоятель, є ще два аспекти церковного буття, які мають бути збережені для всієї Церкви. Це питання Літургії, зокрема, коли йдеться про Латинську Церкву. Так само, коли мова йде про церковне законодавство, яке у своїй основі має бути єдиним для всієї Церкви, виключаючи, що ті чи інші країни можуть мати свої місцеві звичаї, – це те, що ми у своєму праві називаємо партикулярним правом.

«Тож, гадаю, крок до децентралізації має бути насамперед кроком Святішого Отця і Апостольської Столиці до повноти життя Східних Католицьких Церков. І я сподіваюся, що така синодальна дорога буде цікавою і корисною для Католицької Церкви», – підсумував Блаженніший Святослав.

Повний текст інтерв’ю читайте тут: news.ugcc.ua/interview/.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next