АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав узяв участь в урочистостях з нагоди десятирічного ювілею повернення до Києва отців василіан (+ аудіо)

Неділя, 30 жовтня 2011, 19:41
30 жовтня в храмі Святого Василія Великого в Києві відбулися святкування з нагоди десятирічного ювілею повернення до Києва отців василіан. Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви. Під час проповіді він привітав «ченців цієї святої обителі, які сьогодні святкують десять років відновлення чернечого життя Чину святого Василія Великого тут, у стольному граді Києві».
30 жовтня в храмі Святого Василія Великого в Києві відбулися святкування з нагоди десятирічного ювілею повернення до Києва отців василіан. Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви. Під час проповіді ( слухати) він привітав «ченців цієї святої обителі, які сьогодні святкують десять років відновлення чернечого життя Чину святого Василія Великого тут, у стольному граді Києві». Блаженніший наголосив саме на слові «відновлення», адже ми, за його словами, насправді повертаємося «до коріння Київської Церкви». «Вітаю з цим святом увесь чернечий чин в особі найвищого настоятеля в Україні отців василіан - протоархимандрита о. Василія Ковбича, ЧСВВ. Предстоятель попросив звернути увагу на те, які рясні плоди принесла молитва, праця отців василіан у Києві». Крім того, Блаженніший Святослав привітав громаду храму Святого Василія Великого з завершенням духовних вправ – реколекцій, які проводив отець Теодозій Янків. Отець Теодозій, по суті, й відновив чернече життя в Києві. «Знаю, що під час реколекційних вправ ви роздумували над особою блаженного Івана Павла ІІ. Нехай він для всіх нас буде прикладом людини, яка сама іде за Христом у життя вічне і провадить за собою всю громаду, всю свою церкву. Нехай Христос буде нашим світлом, нашим дороговказом, поводирем до життя вічного, аби це святе місто, наш золотоглавий Київ, який називаємо «другим Єрусалимом» не був «пасткою смерті», а місцем живих і дорогою до життя вічного». Говорячи про освячення дзвонів, Блаженніший наголосив, що сьогодні «ця обитель пережила історичний момент, тому що голос її, голос проповідника від цього дня буде чутно не лише всередині храму, він поширюватиметься назовні, будитиме всіх людей до зустрічі з Господом Богом. Ми тут освятили дзвони. А ви знаєте, що найбільший дзвін у нашій слов’янській традиції ми називаємо «благовість». А тою благою вістю є Євангеліє, те Боже Слово, яке кличе, будить на зустріч з живим Христом», – додав Предстоятель УГКЦ. Дзвони освятили та ще й охрестили. Тепер кожен з них має ім’я: Богдан, Михайло, Роман, Тарас, Любомир, Василь, Рафаїл, Теодозій, Іван, Сергій, Юрій, Олег. Також вірні у храмі Святого Василія відновили акт Хрещення. Ігумен монастиря Святого Василія Великого у Києві отець Василь Тучапець «дякує Богові, що Він благословляє їхню працю в Києві, бо вони справді відчули присутність живого Христа, адже за ці десять років до їхнього храму на Львівській площі прийшло сотні нових парафіян, особливо молодих».  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next