АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав в неділю торжества православ’я: «Найціннішою іконою Бога є жива людина»

Неділя, 21 березня 2021, 17:46
Ми вшановуємо святі ікони нашого Спасителя, Богородиці, святих Божих угодників саме для того, щоб побачити, яким чином потрібно відбудувати власну подобу в образі Божому, який покоїться у глибині наших душ. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до в неділю торжества православ’я.

Коментуючи сьогоднішній уривок Євангелія, Предстоятель звернув увагу на те, що в першу неділю Великого посту Боже слово нам благовістує Бога, який спішить відбудувати людину для того, щоб відновити її з руїни гріха, а відтак щоб зробити її справжньою. Тому, за його словами, сам текст Євангелія побудований як передача великого ентузіазму від зустрічі. Зокрема йдеться про те, що Христос сам іде, щоб віднайти людину. Відтак під час зустрічі Христа з Натанаїлом Він ще здалеку каже: «Ось справжній ізраїльтянин, у якому немає лукавства».

На переконання Блаженнішого Святослава, сучасна людина  часто інтерпретує слово «лукавство» в моральному сенсі: нелукавий – це той, хто не хитрує; той, хто нічого не приховує; той, хто говорить правду; той хто не намагається  обманути іншого. Проте за словами Ісуса, зазначає проповідник, справжній ізраїльтянин, який немає лукавства, означає щось глибше. Відсутність лукавства – це справжність людини в ставленні до Бога. Відсутність лукавства для істинного ізраїльтянина значить те, що він без фальші втілює у своєму житті Божий закон і Боже слово.

Пояснюючи контекст нинішнього євангельського уривку, архиєрей звернув особливу увагу на справжність, істинність і нелукавість Натанаїла, зокрема в час його сидіння під смоківницею, тобто в час перебування у приватному просторі, двері до якого закриті для чужого ока, окрім Божого.

«Тому, коли Христос визнає справжність Натанаїла в його духовному і релігійному житті під його смоківницею, Натанаїл розуміє, що перед ним стоїть Бог. Він тоді ісповідує віру у воплоченного Бога і каже: "Учителю, Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізраїлю". Ти – той Месія, на якого я чекав там, під своєю смоківницею. Ти – той Месія, до якого нас готували Закон і старозавітні пророки», – додав він.

У другій частинні проповіді Глава Церкви зазначив, що сьогодні Христова Церква святкує неділю торжества православ’я. «Торжество православ’я – це торжество істини, торжество правди, торжество повноти відбудованої Богом людини, торжество того, в кому немає лукавства», – пояснив Отець і Глава УГКЦ.

Цікаво, зазначає Блаженніший Святослав, що в нашій візантійській традиції відбудування істинної людини вбачалося у відновленні людини як образу і подоби Бога.

За його словами, через гріхопадіння людина втратила подобу Бога, але в глибині її душі залишився Божий образ. «Наша візантійська традиція передає нам відбудування людини як відновлення живої ікони, якою є кожна людина. Саме через те, що Бог став людиною, людина стала справжньою в Христі. Вповні справжня людина була об’явлена в Божественній особі Ісуса Христа. Богословська думка бачить, наскільки таїнственним і великим було об’явлення істинної людини в Божественній особі Ісуса Христа. Тому ми малюємо святі ікони, які нам дають можливість побачити воплоченного Бога, взірець, із яким повинні постійно себе зіставляти», – переконаний Глава Церкви.

Наш великопісний шлях, вважає Блаженніший Святослав, має бути подібним до процесу реставрації ікони, коли нашими молитвами, ділами милосердя, умертвленнями, аскетичними практиками ми даємо можливість Богові крок за кроком відмалювати і відновити в усій красі свою подобу в Його образі, яким є ми. Найціннішою іконою Бога є жива людина. Тому Бог став людиною, воплотився у свій образ для того, щоб ця людина була віднайдена і відбудована Ним самим, Його стражданнями, Його смертю, кров’ю та воскресінням і могла засяяти у всій своїй красі.

У проповіді Блаженніший також процитував Євгена Сверстюка, який переніс важкі  часи і мусів тяжко терпіти за свою безкопромістність супроти безбожної влади: «Для людини існує єдина безпрограшна позиція – бути чесним».

«Важливо, щоб свого часу Христос споглянув на кожного з нас і сказав: ось справжній християнин, у якому немає лукавства. Це було б найбільшою нагородою за всі великопісні практики, які ми хочемо здійснити в час посту», – переконаний Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next