АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав висловив співчуття вірним УГКЦ у Канаді

Четвер, 11 жовтня 2012, 12:05
«З великим сумом сприйняли ми звістку, що відійшов у вічність Владика Роман (Даниляк), канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре, колишній Апостольський адміністратор Торонтонської єпархії. Він відійшов по вічну нагороду на 82-му році життя, 20-му єпископства. У цей день усі ми, члени нашої Церкви в усьому світі, проводжаємо його у цій пасхальній ході від смерті до вічного життя та молимося до нашого Спасителя, щоб Він прийняв його до своєї небесної обителі, де «душі святих і праведних спочивають» », - йдеться у листі-співчутті Блаженнішого Святослава (Шевчука), до духовенства та вірних Української Греко-Католицької Церкви у Канаді.
«З великим сумом сприйняли ми звістку, що відійшов у вічність Владика Роман (Даниляк), канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре, колишній Апостольський адміністратор Торонтонської єпархії. Він відійшов по вічну нагороду на 82-му році життя, 20-му єпископства. У цей день усі ми, члени нашої Церкви в усьому світі, проводжаємо його у цій пасхальній ході від смерті до вічного життя та молимося до нашого Спасителя, щоб Він прийняв його до своєї небесної обителі, де «душі святих і праведних спочивають» », - йдеться у листі-співчутті Блаженнішого Святослава (Шевчука) до духовенства та вірних Української Греко-Католицької Церкви в Канаді. Пригадуємо, що Владика Роман (Даниляк), канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре, колишній Апостольський адміністратор Торонтонської єпархії, помер 7 жовтня 2012 року, на 82-му році життя, 20-му єпископства. Похорон єпископа відбудеться у четвер, 11 жовтня.  

Департамент інформації УГКЦ

  Додаток: Владика Роман Даниляк народився 29 грудня 1930 року в Торонто, Канада. Був охрещений в церкві Святого Йосафата, першій, спорудженій українцями у східній частині Канади в 1914 році, яка потім стала катедральною. Здобув вищу філософську освіту в університеті в Торонто, а потім, від 1954 до 1966 року, продовжував богословські студії в Римі, завершивши їх науковим ступенем доктора богослов’я в Папському урбаніанському університеті. Згодом захистив докторську дисертацію з церковного й цивільного права в Папському лятеранському університеті. У 1956 році був висвячений Владикою Іваном (Бучком) на диякона, а 1957 року Архиєпископом-Митрополитом Вінніпезьким Максимом (Германюком) - на священика. Повернувшись 1966 року до Канади, о. Роман був призначений на служіння до катедральної парафії Святого Йосафата в Торонто та канцлером єпархії: виконував ці обов'язки аж до призначення Апостольським адміністратором. У 1973 році Папа Павло VІ призначив його радником Папської комісії перевірки східного канонічного права, і це завдання він виконував до 1990 року, тобто до виходу у світ Кодексу канонів Східних Церков. 16 грудня 1992 року блаженний Іван Павло II призначив о. Романа Даниляка Апостольським адміністратором sede plena Торонтонської єпархії УГКЦ і Титулярним єпископом Нісси. Єпископську хіротонію в травні 1993 року очолив Митрополит Максим (Германюк), а співслужителями були Архиєпископ Стефан (Сулик) та Владика Василь (Філевич). У 1998 року Владику Романа призначено каноніком папської базиліки Санта Марія Маджоре в Римі. Коли стан здоров’я Владики Романа погіршився, він повернувся до Канади. Останні роки провів у рідному місті Торонто, терпеливо переносячи страждання, спричинені тривалою недугою.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next