АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав від імені ВРЦіРО підписав Меморандум про співпрацю з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України

Четвер, 15 липня 2021, 13:33
Церква є матір’ю і учителькою. Вона виховує і буде виховувати своїх дітей в новій культурі відповідальності за довкілля. Очевидно, що ми разом працюватимемо, щоб передати наступним поколінням державу з чистим повітрям, питною водою і родючою землею, яка прогодує ще мільйони наших нащадків.

У цьому запевнив головуючий у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час підписання Меморандуму про співпрацю з міністром захисту довкілля та природних ресурсів України паном Романом Абрамовським. Подія відбулася у четвер, 15 липня, у резиденції Глави УГКЦ у м. Києві.

На початку зустрічі сторони висловили свої думки щодо важливості співпраці між ВРЦіРО та Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

За словами пана Романа Абрамовського, людям важливо розуміти, що природа, яку ми маємо – це дарунок Господа. Тому важливо бережно ставитися до природних ресурсів.

«У формуванні такої свідомості роль Церкви є визначною, тому що пастирське слово формує свідомість людини краще, аніж прогнози синоптиків чи будь-які інші методи. Сама ідея підписання Меморандуму буде дуже корисною для спільної праці», – сказав міністр.

Блаженніший Святослав підкреслив, що підписання Меморандуму є історичною подією, позаяк вперше між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України і ВРЦіРО підписується спільний документ.

За його словами, на цьому етапі розвитку цивілізації є особлива відповідальність за довкілля, бо людина одночасно є причиною і першою жертвою екологічних лих. Саме тому ВРЦіРО особливо дбає про виховання екологічної свідомості вірян, серед яких християни, юдеї, мусульмани.

Головуючий у Всеукраїнській раді Церков від імені її членів пригадав та вказав на серйозні виклики та загрози довколишнього середовища, серед яких: сотні гектарів української землі, завалені сміттям, вирубка лісів у Карпатах, паводки, Дніпро, яке є на грані екологічного колапсу і потребує порятунку.  

«Як релігійне середовище, запевняємо вас, що хочемо бути союзниками держави у справі збереження довкілля. З цього приводу було звернення ВРЦіРО, у якому ми про це чітко кажемо. Дуже тішуся, що від слів ми переходимо до конкретної праці. Бо підписання Меморандуму – це конкретний крок вперед після задекларованих думок чи намірів», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

«Як Глава УГКЦ, хочу вас запевнити, що наша Церква впродовж 20 років займалася і продовжуватиме займатися вихованням екологічної свідомості наших вірян. Нещодавно Папа Франциск подарував світові й Україні окрему енцикліку на тему збереження довкілля. Ідея сталого розвитку стає частиною світогляду Католицької Церкви, – підкреслив Отець і Глава УГКЦ і додав: – Так само Вселенський Патріарх Вартоломей, який цього року приїде до України, відомий у всьому світі духовний лідер, який особливо приділяє свою богословську і пастирську увагу питанням збереження довкілля. У цьому ми абсолютно єдині і будемо в цьому напрямку працювати. Сподіваюся, що цей Меморандум не стане лише декларацією добрих намірів, а те, що тут написано, будемо всі разом сумлінно виконувати».

«Сторони є одностайними в тому, що вкрай важливою є екологічна освіта і виховання громадян, що має починатися з раннього дитинства та тривати все життя. Привчати до дбайливого ставлення до природи варто вже з найменших років у сім’ї, закладах дошкільної, середньої, а згодом і вищої освіти; слід пропагувати важливість об’єднання зусиль з метою спільного проведення просвітницьких заходів, зокрема з метою виховання у громадян культури відмови від пластикових квітів у поминальні дні, пластикових пакетів, спалення сухого листя та трави», – йдеться у тексті Меморандуму.

На думку сторін, ефективним механізмом для забезпечення співпраці між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій повинна стати Рада з питань співпраці з ВРЦіРО при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Блаженніший Святослав від імені ВРЦ подякував міністру за високу оцінку ролі і місця Церкви і релігійних спільнот у житті України і суспільства. «Ми відчуваємо, що ви бачите нас як своїх партнерів. Запевняю, що готові до такого серйозного і конструктивного партнерства. Питання довкілля та екології має стати частиною нашої культури, правилом доброго тону, а відтак частиною нашої особистої поведінки. Бо немає сміття не тільки там, де не смітять, а й де вчасно прибирають і переробляють відходи», – сказав Глава УГКЦ.

На завершення зустрічі Предстоятель подарував міністрові збірник документів ВРЦіРО за усі роки діяльності, коротку інформацію про всіх членів Ради Церков, конверт і марку з погашенням в річницю ювілею ВРЦ, пам’ятну медаль та енцикліку Папи Франциска щодо протидії корупції.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next