АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав закликає духовенство, монашество й вірних взяти участь у святкуваннях з нагоди свята св. Володимира Великого

П'ятниця, 22 липня 2011, 11:58
Глава УГКЦ закликає духовенство, монашество й вірних нашої Церкви й цього року (28 липня) взяти участь в урочистих богослужіннях з нагоди відзначення Дня св. Володимира Великого, Просвітителя Руси-України Про це Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав заявив у своєму зверненні до отців, до мирян УГКЦ і всіх людей доброї волі з нагоди дня святого рівноапостольного великого князя Володимира та відновлення хресних обітів.

Глава УГКЦ закликає духовенство, монашество й вірних нашої Церкви й цього року (28 липня) взяти участь в урочистих богослужіннях з нагоди відзначення Дня св. Володимира Великого, Просвітителя Руси-України

Про це Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав заявив у своєму зверненні до отців, до мирян УГКЦ і всіх людей доброї волі з нагоди дня святого рівноапостольного великого князя Володимира та відновлення хресних обітів.

За словами Блаженнішого, цими літургійними актами ми прагнемо передусім подякувати Господу за «великий дар хрещення», якого удостоїлися наші предки понад тисячу років тому, а також «віддати шану багатьом поколінням наших співвітчизників, які впродовж усієї християнської історії нашого народу зберегли в своїх серцях святу віру й передали її нам, своїм нащадкам», – сказав він.

Проте Блаженніший Святослав зазначає, що коли ми «згадуємо Хрещення наших предків у дніпрових водах, на радість урочистостей падає тінь від усвідомлення рани розділення, що залишається відкритою на церковному тілі нашого народу».

Він висловлює великий жаль, що колись єдина Київська митрополія, зароджена з джерела святоволодимирівського хрещення, сьогодні поділена, а її діти, що належать до чотирьох традиційних українських Церков (Української Греко-Католицької Церкви, Української Православної Церкви, що перебуває в єдності з Московським Патріархатом, Української Православної Церкви Київського Патріархату  та Української Автокефальної Православної Церкви), часто «носять у своїх серцях гіркий осад від різних болючих подій, що трапилися в історії, від зазнаних кривд, закорінених упереджень та недовіри», – каже глава УГКЦ.

Він також нагадав, що 2011 рік є в «нашій Церкві першим роком трирічного приготування до Ювілею 1025-ліття Хрещення Руси-України, що його святкуватимемо 2013 року. Цей перший рік приготування, згідно з рішенням Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, присвячений Божому Слову».

Тут, на його думку, варто почати з найпростішого – зробити Боже Слово доступним для всіх наших співвітчизників через поширення священних текстів серед нашого народу.

«У нашій країні, яка слушно називається християнською, не повинно бути дому, в якому б не було Біблії – Книги, що містить Боже Слово. Нехай отці-душпастирі присвячують доволі часу й уваги приготуванню недільних проповідей», – йдеться у зверненні.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next