АКТУАЛЬНО

Близько тисячі школярів отримали благодійні портфелики від регіональних організацій Карітасу України

П'ятниця, 05 вересня 2014, 14:05
Незважаючи на складну політичну та економічну ситуацію в Україні, регіональні організацій Карітасу у восьми областях України провели акцію «Шкільний портфелик» для сотень потребуючих дітей. Така соціальна ініціатива має вже більше як 12-річну історію, завдяки чому вдалося допомогти тисячам малозабезпечених сімей.

«Шкільний портфелик цього року є особливим, тому що вперше ми зіштовхнулися з проблемою переселенців. Бачимо, що діти, які приїхали сюди разом із рідними, справді не є підготовленими до школи. Ніхто ж не чекав, що в Україні таке відбуватиметься, тому вони думали, що переїхали сюди тимчасово. Звісно, це не є така допомога, що може змінити життя. Але принаймні це створює для дитини всі умови для повноцінного і гармонійного розвитку», –  розповідає диякон Сергій Триф’як, директор Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії.    

Метою акції є адресна допомога для школярів із соціально уразливих сімей у вигляді укомплектованого шкільного портфелика із зошитами, пеналами, обкладинками для підручників, простими та кольоровими олівцями, фломастерами та іншим необхідним шкільним приладдям. Допомогу отримують сім'ї зі складним матеріальним становищем, в яких діти виховуються без матері (батька) або батьки інваліди,  багатодітні родини, а також переселенці з Криму та східних областей України, що віднедавна стали новою групою підопічних у Карітасі України. 

Сьогодні в Україні далеко не кожна родина може собі дозволити підготувати в матеріальному плані дитину до школи, адже шкільне приладдя коштує декілька сотень гривень (примітка – у регіональних організаціях Карітасу кажуть, що в середньому ця сума становить 450-600 грн).

Марія Пилипонюк з Івано-Франківська –  мати вісьмох дітей –  цього року відправляє в перший клас сина Михайлика. Хлопчик світиться щастям, тримаючи свій перший у житті портфелик. "Дякуємо добрим людям з Карітасу! Портфелик такий важкий, там так багато всього! –  каже пані Марія. –  Тут мені допомагають відправити дітей до школи щороку. Зі старшими двома я, на жаль, не знала про цю акцію, але вже п’ятеро моїх дітей отримали портфелики. Дуже сподіваюся, що й останній дитині допоможуть, коли вона піде в перший клас".

До прикладу, цього року коломийський Карітас надав допомогу 220 учням, івано-франківський Карітас – 170, тернопільський Карітас – понад 100, хмельницький Карітас  –  85, київський Карітас – більше ніж 50, дрогобицький Карітас – близько 30, одеський Карітас – 25, волинський Карітас – 25, стрийський Карітас  – 45 дітей шкільного віку.

В Одесі початком акції «Шкільний портфелик» стала особлива подія: одруження працівника Олександра Доброєра на початку серпня. Для гостей святкування і всіх охочих привітати подружжя було запропоновано в якості подарунка підтримати акцію для малозабезпечених школярів. І навіть після самої події – розповідають в одеському Карітасі – про таку ініціативу писали різні видання, і чимало людей приносили приладдя та рюкзаки в офіс  місцевого Карітасу.

Найважливішим завданням акції «Шкільний портфелик» є не лише матеріальна допомога потребуючим дітям, а донесення вістки про те, що ближні дбають і опікуються ними, завжди є напоготові допомогти їм в життєво важливих справах.

«Разом із портфеликами діти отримали ще й тепло сердець меценатів – людей, які пожертвували кошти і шкільне приладдя. Без них реалізація цієї акції була б неможлива. Це люди з церковних парафій, звичайні мешканці міста, підприємці, також особи, які кидали гроші в спеціальні скриньки. А дехто приходив до нас в офіс і безпосередньо допомагав як фінансами, так і приладдям», –  зазначає Наталя Козакевич із Карітасу-Івано-Франківськ УГКЦ.

Карітас Івано-Франківської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next