АКТУАЛЬНО

Богопосвячені особи в надвечір’я Стрітення Господнього – Дня монашества – зустрілися на спільній молитві в Івано-Франківську

Вівторок, 16 лютого 2021, 12:24
Щороку в день Стрітення Господнього посвячені особи відзначають свій професійний день, тобто день, у який по-особливому дякують Богові за своє покликання і своє служіння. Насправді кожне правдиве покликання йде від Бога, а покликання до богопосвяченого життя є особливим через Того, хто кличе, і через те, до чого покликана людина.

Той, хто кличе, – Господь, а те, до чого ми покликані, – це служіння Йому і через Нього – нашим ближнім, у яких Він повсякчасно присутній.

Ще в 1997 році Святіший Отець, нині святий Іван Павло ІІ, встановив цей день Днем богопосвяченого життя. Тому і цього богопосвячені особи зі всіх домів Івано-Франківської архиєпархії були запрошені на спільну молитву Вечірні, яку очолив наш митрополит Володимир Війтишин у храмі Святих Кирила і Методія в Івано-Франківську (Крихівцях), що є під опікою Згромадження Воплоченого Слова.

Коли Церква встановила такий день відзначення, то мала намір, щоб усі члени Церкви, і духовенство, і миряни, глибше задумалися над цим даром богопосвяченого життя і в цьому наміренні молилися, бо всі ми розуміємо і бачимо, що "жнива великі, а робітників мало", як і в часи Ісуса Христа.

Коли роздумуємо над подіями з життя Ісуса Христа, то у таїнстві Стрітення бачимо, як Богородиця жертвує Богові найбільший дар, який отримала, – свого Сина Ісуса Христа, тим самим приносячи й себе в жертву. Це є символом того, як батьки жертвують своїх дітей, котрі отримали особливе покликання в житті, на служіння Богові. Подібну жертву із самих себе для любові до Христа складають богопосвячені особи. Про це свідчать слова з Апостольського повчання «Vita consecrata»: «Богопосвячене життя, що ґрунтується на прикладі життя і на вченні Господа нашого Ісуса Христа, - це дар Бога-Отця своїй Церкві за діянням Святого Духа. Через євангельські ради притаманні Ісусові риси – чистота, вбогість і послух – набувають у світі постійної «видимості» і спрямовують погляд віруючих до того таїнства Божого Царства, яке вже діє в історії, але остаточно виповниться в небі» (Іван Павло ІІ, Богопосвячене життя, 1).

По відправі до всіх присутніх зі словом привітання звернувся митрополит Володимир, попросивши, щоб усі богопосвячені особи старалися молитися одні за одним і служити, допомагати одні одним, а не просто переживаючи за власний монастир і дім; попросив також, щоб у неділі і свята з’являлися у наших парафіяльних спільнотах, щоб наші вірні бачили присутність посвячених Богові людей; щоб ішли до народу і служили йому. Така взаємодопомога і турбота одних за одних є особливим знаком усвідомлення належності до Єдиної Церкви Христової.

Отець Йосафат Бойко, ВС, синкел у справах монашества Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ та настоятель храму Святих Кирила і Методія, зачитав декрет митрополита про створення ради настоятелів при архиєпархії, а також зачитав проповідь Папи Франциска про чесноту терпеливості, яку треба плекати в богопосвяченому житті за прикладом праведного Симеона. Цю проповідь Святіший Отець виголосив 2 лютого 2021 року у Римі.

Відтак кожна спільнота отримала в подарунок ткану ікону Богородиці Воплочення зі святими Кирилом і Методієм, оскільки ця зустріч пройшла у храмі на честь Святих апостолів слов’ян і через те, що в Католицькій Церкві на цей день, 14 лютого, припадає пам'ять Святих братів Кирила і Методія. Саме цього дня Папа Франциск у своїй промові під час молитви «Ангел Господній» сказав: «Сьогодні, у свято Святих Кирила й Методія, євангелізаторів слов’янських народів, яких Іван Павло ІІ проголосив співпокровителями Європи, щиро вітаю всі спільноти, які живуть на теренах, євангелізованих святими братами. Нехай же їхнє заступництво допоможе знаходити нові шляхи для передавання Євангелія. Ці двоє не боялися знаходити нові шляхи для передавання Євангелія. Нехай же їхнє заступництво зрощує в християнських Церквах прагнення прямувати разом до повної єдності в пошані відмінностей».

Дякуємо Господеві за дар життя і служіння всіх богопосвячених осіб, молімося за їхню витривалість у цьому покликанні і за нові покликанні до цього стану життя.

Комісія у справах монашества
Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next