АКТУАЛЬНО

Богослови та науковці у Львові обговорюють спадщину Другого Ватиканського Собору та православно-католицькі стосунки

Середа, 01 жовтня 2014, 12:42
У рамках VII Екуменічного соціального тижня у Львові 30 вересня 2014 року відкрилася конференція, присвячена Другому Ватиканському Собору: «Спадщина Другого Ватиканського Собору: у дусі Lumen gentium, Unitatis redintegratio та Orientalium Ecclesiarum».

Конференція розпочалась урочистою Архиєрейською Літургією, яку очолив Архиєпископ Циріл (Васіль), ТІ, Секратар Конгрегації Східних Церков. Академічна частина конференції проходить у приміщенні філософсько-богословського факультету Українського католицького університету.

Відкрив конференцію Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк), який, посилаючись на екуменічну спадщину Другого Ватиканського Собору, відзначив необхідність розвитку екуменічних стосунків між українськими християнами задля подолання протистоянь в суспільстві та припинення кровопролиття.

Митрополит Львівський Димитрій (Рудюк) від Української Православної Церкви Київського Патріархату підкреслив значний вклад Другого Ватиканського Собору в розвиток екуменічних стосунків між Католицькою і Православною Церквами, а також відзначив що в Православній Церкві, зокрема в духовних школах Київського Патріархату, занадто мало знають про цей Собор і про його спадщину. Він також відзначив, що Всеправославний собор, який готується у Веленському Православії, повинен стати свого роду відповіддю на ті питання, які підняла Католицька Церква на Другому Ватиканському Соборі.

Від Митрополита Львівського Римо-Католицької Мечислава Мокшицького привітання зачитав генеральний вікарій - о. Юзеф Павлічек. У своєму слові Митрополит Мечислав передав учасникам побажання продовжувати розвивати ідеї ІІ Ватикануму: «Шукати і радіти з того, що маємо спільного і прекрасного».

Після привітання учасників конференції від ректорату Українського католицького університету, яке виголосив о д-р. Іван Дацько, розпочалась академічна частина. Серед доповідачів - науковці з України та з-за кордону: архиєпископ Циріл (Васіль), ТІ, Секретар Конгрегації Східних Церков, д-р Антуан Аржаковський, о. Гіацинт Дестівель, ОР, о. д-р Іван Дацько, Тарас Курилець та д-р Герхард Альберт, виконавчий директор фундації «Renovabis» та ін.

Конференція триватиме два дні. В її рамках відбудеться презентація нового українського перекладу Документів Другого Ватиканського Собору.

http://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/theology/57808

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next