АКТУАЛЬНО

Богослови УКУ взяли участь у Міжнародному конгресі у Братиславі

П'ятниця, 06 вересня 2019, 14:08
Наприкінці серпня 2019 року представники філософсько-богословського факультету УКУ взяли участь у Міжнародному конгресі Європейського товариства католицького богослов’я, що відбувся у Братиславі (Словаччина).

Цьогоріч товариство відзначає 30-річчя від часу заснування. Тема конгресу «Надія: де вона?» об’єднала понад 240 експертів з 25 країн із понад 50 установ світу. Це – найбільший богословський конгрес у Центральній Європі.

Світові експерти з богослов’я декількох континентів висвітлили феномен надії у міждисциплінарній перспективі. Центральна вісь пленарних лекцій була доповнена розділами конференції та семінарами, які забезпечили простір для обмірковування центральної теми надії щодо філософії, політики, педагогіки, соціальної роботи, екуменізму та міжрелігійного діалогу. Крім католицьких богословів, серед гостей конгресу були присутні представники й інших християнських Церков та інших релігій.

«У наші часи ми ставимо надію під сумнів. Розпад економічних систем, держав і суспільств, сімей, дружби та недовіра змушують нас запитати, чи не зникла надія зі сьогоднішнього досвіду. Що може означати досвід "надії" у Європі? Якщо в нас є надія лише на теперішнє життя, чи можемо ми все ще мати надію в повному сенсі цього слова після смерті?», – зазначив о. Мілош Ліхнер, президент ЄТКБ у зверненні до учасників.

«З часу падіння Берлінського муру західноєвропейські богослови ласкаво простягли свою руку підтримки для колег-богословів зі Східної Європи. За 30 років від початку заснування ЄТКБ у Східно-Центральній Європі утворилися нові богословські осередки, в тому числі й в Україні функціонує філія ЄТКБ. Цьогорічний Конгрес вперше в історії ЄТКБ відбувся у Братиславі, країні "східного блоку" –  це означає, що богослови Сходу та Заходу ще більше солідаризуються, – розповів декан філософсько-богословського факультету, член президії ЄТКБ диякон Роман Завійський. – Крім того, цьогорічним переможцем конкурсу Книга року в номінації "Молодий науковець" став о. Кевін Скембрі з монографією про православне богослов’я подружжя з компаративним аналізом православно-католицьких підходів до шлюбу у світлі канонічного права. І мені особливо приємно, що минулого року о. Кевін Скембрі викладав для наших студентів філософсько-богословського факультету УКУ в межах програми "Erasmus+" між ФБФ УКУ та богословським факультетом Університету Мальти».

Павло Смицнюк, який був серед доповідачів, наголосив: «Численні конфлікти між представниками різних релігій змушують нас задуматися про те, які інструменти потрібно шукати для взаємного діалогу, щоб перестати хвилюватися про завтрашній день, який видається нам нестійким. Цей Конгрес – прекрасна нагода подумати про такі питання: Чи є надія в християн, яких переслідують? Яка надія іммігранта? Чи має молодь довіру до Церкви? Чи Церква довіряє молоді? І, я вважаю, що Конгрес – це ідеальний плацдарм, щоби відповісти на ці запитання»

Серед доповідачів  філософського-богословського факультету була аспірантка Юлія Вінтонів: «Міжнародний конгрес – чудова нагода для молодих науковців. По-перше, це особиста зустріч із католицькими богословами світового рівня, а по-друге, це нагода почути зворотній зв’язок та ґрунтовну критику на свої рефлексії».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://theological.ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next