АКТУАЛЬНО

Боротьба проти радикалізації в тюрмах: в'язничні капелани в Раді Європи

Вівторок, 31 травня 2016, 11:55
30 травня 2016 року в Центрі святого Томи відкривається Європейська зустріч в'язничних капеланів. Конференція розпочнеться виступом пана Вінченцо Де Гаетано, судді Європейського суду з прав людини.

Нарада капеланів під назвою «Радикалізація в тюрмах: пастирське бачення» відбувається за сприяння Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE), Постійного представництва Святого Престолу в Раді Європи і Міжнародної Католицької комісії душпастирської опіки в тюрмах (ICCPPC). Зустріч, яка проходить під егідою Генерального секретаря Ради Європи пана Турбйорна Ягланда, обговорюватиме проблему радикалізації, що відбувається в тюрмах. У зустрічі беруть участь протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства в пенітенціарній системі України, а також Григорій Драус, головний капелан Римо-Католицької Церкви в Україні.

Близько 60 учасників із 23 держав-членів, візьмуть участь у заході. Більшість із них є католицькими капеланами, які відповідають за душпастирство у в'язниці на національному рівні. Ряд священиків з православних і протестантських Церков будуть присутні також, так само як група мусульман, які беруть участь у тій же діяльності.

«Радикалізація не є маргінальною проблемою, яка обмежується виправними установами, але безпосередньо впливає на соціальну згуртованість у наших суспільствах. Про це свідчить зростаюча увага урядів і міжнародних організацій, яку приділяють цій ситуації, - зауважив Монс. Паоло Руделлі, що є постійним спостерігачем від Святішого Престолу у Раді Європи. -  Наша мета полягає в тому, щоб налагодити діалог між Радою Європи і мережею католицьких капеланів, які надають духовну допомогу в тюрмах на щоденній основі. Цей діалог започаткував конкретні рекомендації в цій області ще у травні 2015 року. Ми також хотіли б підкреслити конкретний внесок, подарований з допомогою цього служіння, що надається Церквою, також наголошуючи на важливості співпраці між капеланами різних релігій: те, що вже відбувається в багатьох частинах Європи і може бути надзвичайно корисним не тільки в боротьбі проти радикалізації, але, більше загально, щоб захистити людську гідність в'язнів».

День завершиться показом документального фільму під назвою "Dustur" Марка Сантареллі, який розповідає історію про групу мусульманських в'язнів у виправній установі Dozza в Болоньї, які починають вивчати і взнавати більше про Конституцію Італії (Dustur перекладається як «Конституція» з арабської мови) під час проведення спеціальних класів. Це приводить їх до написання ідеальної dustur, написаної з особистих і універсальних слів, у відкритому діалозі й обміні між культурами і чутливістю до того, що ми є різними, але поділяємо ті самі життєві потреби. Два з головних герої документального фільму - о. Ігнаціо Де Франческо, Згромадження Благовіщення (Болонья, Італія) і Ясін Лафрам, координатор ісламського співтовариства в Болоньї (Італія) - буде говорити на наступний день в ході дискусії в Раді Європи.

У вівторок, 31 травня, нарада переміститься до Ради Європи (Palais De L'Europe - Кімната 9) і буде відкрита паном Турбйорном Ягландом, генеральним секретарем Ради Європи.

Українська в'язнична система має свій контекст цієї проблематики у зв'язку з війною та її наслідками. Під час проведення пенітенціарної реформи в Україні необхідно враховувати ризики необдуманих рішень та можливі наслідки нехтування думки експертів.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next