АКТУАЛЬНО

Боже милосердя стало центральною темою першої зустрічі екореферентів у 2016 році

Середа, 02 березня 2016, 13:09
26 лютого 2016 року Божого в академічному приміщені Івано-Франківської архиєпархії відбулася перша квартальна зустріч екзархальних і єпархіальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології. Головною темою була підготовка до Великопісної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння».

Зустріч розпочалась спільною молитвою, після якої до слова було запрошено преосвященного владику Йосафата (Мощича), Єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. У своїй доповіді на тему «Боже милосердя у місії Церкви» єпископ чітко і лаконічно розповів про Ювілейний рік Божого Милосердя. Сучасний світ, який інколи може бути не надто прихильно налаштований до всього надприродного, все ж дуже прагне почути правдиві слова про Життя Вічне, які повинні зримо відображатися в житті християнських громад, щоб сприйматися переконливо й вагомо. «Глупотою проповіді можна достукатись до серця кожної людини», – наголосив владика Йосафат. Щоб якомога більше людей могли бути зцілені Божим Милосердям, слід проголошувати цю звістку усюди, де тільки можливо, – такою була провідна думка єпископа.

Другим доповідачем у першому робочому блоці був о. Володимир Лось, викладач догматичного богослов’я Івано-Франківської духовної семінарії і місіонер Івано-Франківської архиєпархії, який висвітлив тему «Боже милосердя – зцілення відносин між усім створінням». Головною думкою доповідача було те, що Боже створіння – природа – буде настільки зціленим і перебуватиме в безпеці, наскільки людина дозволить зцілити себе Божому Милосердю. «Віра в Бога Творця, покаяння і кардинальне навернення – це та потужна сила, яка здатна до преображення і спасіння світу», – підкреслив місіонер Божого Милосердя.

Під час другого робочого блоку екореференти мали можливість задати запитання, обмінятися думками щодо почутого.

Великопісна екологічна ініціатива «Екологічне навернення для порятунку створіння 2016» – тема, яку детально виклав д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. Розповідаючи про мету, завдання, основні сфери та інструменти для здійснення цьогорічної ініціативи, очільник екологічної церковної інституції для оптимізації праці та більш ефективного служіння коротко подав аналіз ініціатив попередніх років. Головний церковний еколог УГКЦ особливо наголосив, що через покаяння, навернення до Бога, любов до ближніх і шанобливе ставлення до всього створіння християнські громади виявляють свою готовність до сприйняття Божого милосердя і до вчинення «діл милосердя».

У завершальному, підсумковому робочому блоці до слова було запрошено о. Володимира Містермана, заступника керівника Екобюро, який представив розроблений на Великий піст тематичний буклет, в якому коротко висвітлені сім діл милосердя щодо тіла і щодо душі. Презентуючи видання, священик розповів, що «діла милосердя» – це не що інше, як християнська віра в дії, і що такі вчинки – це обов’язок, який безпосередньо випливає з віри в Бога Творця. Для того щоби потребуючий ближній міг реально на собі відчути, що джерелом «діл милосердя» є сам Господь, християни повинні навчитися дивитися один на одного як на своїх братів і сестер у Христі, а в природніх ресурсах розпізнати Боже створіння, яке готове послужити своєму «вінцю», прославляючи разом з ним Свого Творця.

Через Великопісну екологічна ініціативу «Екологічне навернення для порятунку створіння» в Році Божого Милосердя Церква прагне спричинитися до преображення людських сердець, щоб вони змогли приймати Божу милосердну любов і проявляти її до ближніх та всього створіння, а особливо до тих, кому потрібна допомога.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next