АКТУАЛЬНО

Божественну Літургію з військовослужбовцями та їхніми родинами молилися у катедральному храмі у Стрию

Неділя, 12 березня 2017, 19:50
11 березня 2017 року в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию було відслужено Архиєрейську Божественну Літургію в наміренні українських військовослужбовців та їхніх родин. Богослужіння очолив Єпарх Стрийський Тарас (Сеньків), з яким співслужили Єпископ-помічник владика Богдан (Манишин), а також священики – військові капелани Стрийської єпархії та духовенство катедрального храму.

Численні демобілізовані військовослужбовці АТО зі Стрия та місць служіння капеланів Стрийської єпархії разом зі своїми сім’ями радо відгукнулися на запрошення єпископів і прибули до стрийської катедри, щоби взяти участь у Літургії та у спільній молитві звернутися до Господа Бога зі своїми проханнями.

Зі словом проповіді до присутніх звернувся владика Богдан, який, роздумуючи над євангельським уривком про зустріч учнів з воскреслим Ісусом, зазначив: «Господь зустрічає своїх учнів у страшенному розбитті. Вони були повні смутку. Подібно і ми тепер є смутні від того, що проводжаємо наших рідних і близьких, тих, хто віддає найдорожче – своє життя і ставить на жертовник Господній майбутнє своїх дітей. Смуток є також від того, що в державі нічого не змінюється. Апостоли переживали смуток від того, що вони втратили найріднішу особу – Ісуса Христа. Але Господь їх зустрічає і ця зустріч є особливою тому, що Він іде поруч із ними, додає їм відваги, дає розуміння сенсу терпіння. Ісус говорить апостолам, але і всім нам, що жодне терпіння, жодна жертва в нашій державі, принесена в ім’я Господнє, в ім’я Батьківщини, не є даремною, через терпіння народжується нова країна».

Далі єпископ звернув увагу на те, як, перебуваючи у важких ситуаціях, важливо звернутися до Божого Слова і Святих Таїнств: «Христос укріпляє учнів і вказує їм, як боротися зі смутком і розчаруванням – через звернення до Святого Писання, яке Він пояснює їм, йдучи дорогою. Ісус надає їм психологічну допомогу, але коли дарує їм самого себе - в Божому Слові і у Святому Причасті – учні змінюються, пізнають Його і несуть Його своїм побратимам, які також переживають ускладнену реакцію втрати».

«Господь приходить до тих, хто подорожує, але подорож кожного, хто пережив зустріч з Христом на війні чи в інших обставинах життя, є обов’язком змінити навколо себе суспільство, роблячи це передусім через зміну самого себе. Дарувати всім ту Любов, носіями якої є ми самі», – сказав на завершення владика Богдан.

Після Літургії владика Тарас висловив присутнім військовим слова подяки за участь у Богослужінні і за ту жертву, яку вони склали, присвятивши своє життя обороні нашої Батьківщини. Крім того, єпископ висловив сподівання, що такі молитовні зустрічі відбуватимуться частіше. Відтак єпископи, священнослужителі і всі присутні молилися заупокійну панахиду за полеглих військовослужбовців та біля стіп Ліської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці просили миру для України, здоров’я для себе і своїх родин.

По завершенні богослужіння військових почастували смачним обідом, який приготували священнослужителі міста Стрия на польовій кухні.

Прес-служба Стрийської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next