АКТУАЛЬНО

«Бути масштабними та самозарадними» – про досвід проведення табору «APPS Summer Camp» розповідають його організатори

П'ятниця, 25 вересня 2020, 11:56
Уже третій рік поспіль студенти факультету прикладних наук УКУ самостійно організовують «APPS Summer Camp» – літню школу, що має на меті дати орієнтири для молодих людей у сфері комп’ютерних наук, які у майбутньому прагнуть будувати свою кар’єру в ІТ галузі.

Студенти не тільки керують усіма організаційними процесами,  але й самостійно викладають навчальні курси для учасників школи. Цьогорічна школа через епідеміологічну ситуацію в країні відбувалася виключно в онлайн форматі. 

Студентка четвертого курсу бакалаврської програми «ІТ та бізнес-аналітика» Ірина Попович уже третій рік поспіль займається організацією літнього табору для старшокласників «APPS Summer Camp», а крім того також викладає для них курс з веб дизайну та візуалізації даних. Ірина каже, що ідея організації навчального табору для учнів старших класів виникла три роки тому під час проходження інтерактивного курсу від Львівської бізнес школи УКУ «Давид перемагає». Тоді у команді викладачів та працівників факультету прикладних наук УКУ виникла ідея залучати талановитих старшокласників з усієї України до участі у літній школі, де б вони могли опанувати перші базові знання з комп’ютерних наук та інформаційних технологій. До реалізації цієї ідеї взялися студенти факультету, які відповідають за усі організаційні та навчальні процеси на таборі, а також курують практичні завдання учасників. 

«Ми хочемо створити спільноту школярів та місце, де вони зможуть знайти команду для наступного проєкту, друзів на майбутнє та багато натхнення. Ми також хочемо показати, що ІТ – це набагато більше, ніж просто кодити. Ми хочемо разом вивчати різні нетипові предмети та використовувати програмування для вирішення соціальних або ж практичних задач, а не лише завдань з підручника» – так коментує мету організації «APPS Summer Camp» студентка четвертого курсу факультету прикладних наук УКУ Ярина Либа. Ярина також від самого початку займається організацією та викладанням на таборі. Цьогоріч вона викладала курс з Дизайн-мислення, а крім того уже успішно працює як Data Scientist в компанії Civitta.  

Перший літній табір для учнів відбувався у Львові, у Центрі Шептицького УКУ, і тривав один тиждень. У 2019 році організаторам вдалося значно розширити масштаби та географію проєкту, де окрім Львова, аналогічні табори були також організовані в Харкові та Києві. Якщо на першому таборі було двадцять сім учасників, то минуло року їх вже було понад сто. Цьогоріч, внаслідок епідеміологічної ситуації в країні, навчання було цілком переведене в онлайн режим. Тим не менше, незважаючи на виклики пов’язані з карантином, організаторам вдалося залучити більше тридцяти учасників з різних міст України. 

Під час навчання на «APPS Summer Camp» учасники мають можливість прослухати курси з  Принципу Організації Комп’ютера, Аналітики даних, Дизайн мислення, Основ програмування у Python, Візуалізації даних, Робототехніки, Основ економіки. Навчальна програма також наповнена низкою інтерактивних занять, де учні вчаться розвивати ефективну комунікацію, вправляються в інтелектуальних змаганнях «Що?Де?Коли?», а також мають зустрічі та спілкування з експертами з ІТ індустрії. Фінальним акордом у програмі літньої школи  є презентація власного дослідницького проєкту, який реалізовується протягом навчання на таборі. Для того, щоб учасники почувалися більш впевнено під час своїх презентацій, організатори також проводять воркшопи з мистецтва публічних виступів. 

Аналіз впливу карантину на кількість і якість часу проведеного в Інтернеті; створення мобільної аплікації про українських знаменитостей; телеграм бот, який грає з вами у хрестики нолики  – це лише короткий перелік проєктів, які розробляли та презентували учні на літньому таборі. Оскільки зовнішні обставини не дозволили провести цьогорічну школу у звичному форматі, викладачі «APPS Summer Camp» підготували та відправили усім учасникам табору спеціальні коробки з навчальними матеріалами та технічним приладами для практичних робіт – плати, резистори, світлодіоди, які можна програмувати на певні елементарні дії. Такий «подарунок», за словами Ірини Попович, мав вдало поєднати теоретичний і лекційний компонент навчання з практичними навичками, які учасники здобувають під час літнього табору. 

«APPS Summer Camp» – це також можливість партнерства та дружби з іншими освітніми спільнотами. Минулого року студенти-організатори з УКУ змогли залучити до проведення «APPS Summer Camp» інші молодіжні та студентські середовища. Так, табір у Харкові відбувався у місцевому осередку Української академії лідерства, а в Києві, студенти Києво-Могилянської академії окрім організації місцевого табору також активно долучилася до викладання та менторства на літній школі.

Ярина Либа запевняє, що в наступні роки така міжінституційна співпраця тільки поглиблюватиметься, адже пріоритетним є завдання щодо якісного та просторового розширення школи. Така стратегія покликана поглиблювати всеукраїнську мережу професіоналів та зацікавлених людей з ІТ сфери. 

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next