АКТУАЛЬНО

Бюро УГКЦ з питань екології взяло учать в національному форумі «Поводження з відходами в Україні»

Вівторок, 13 жовтня 2020, 13:45
8-10 жовтня в Івано-Франківську, у стінах Прикарпатського національного університету, відбувся VII національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» за участю народних депутатів, науковців, представників органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, комунальних підприємств та бізнес-структур, установ, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронних громадських організацій.

Цьогорічне відкриття форуму на Прикарпатті було дещо незвичним, адже розпочалося зі спільної молитви, Господнього благословення, яке уділив референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архиєпархії о. Михайло Дзуль, та заклику до плідної праці на благо нашого спільного дому – Землі. Опісля з привітальним словом до понад трьохсот учасників із різних куточків України в залі та в режимі онлайн звернулися голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, народний депутат України Едуард Прощук, голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований та господар заходу, ректор ПНУ імені В. Стефаника Ігор Цепенда. Далі відбулися пленарні засідання, тематичні круглі столи та ознайомчі екскурсії на об’єкти природно-заповідного фонду.

Другого дня форуму на круглому столі «Інформаційна політика та просвіта у сфері поводження з відходами» представник Бюро УГКЦ з питань екології о. Михайло Дзуль виступив із доповіддю на тему «Практичний досвід і просвітницька діяльність УГКЦ у сфері поводження з відходами», в якій закликав присутніх, посилаючись на енцикліку Папи Франциска «Laudato Si», перш за все сконцентрувати свої зусилля в ієрархії поводження з відходами на запобіганні утворення відходів, повторному використанні та мудрому управлінні відходами.

«Церква, усвідомлюючи, що сміття навколо нас є виявом гріховного забруднення наших душ, постійно закликає вірян до екологічного навернення, плекання чесноти поміркованості та розсудливої поведінки у повсякденному житті», – зазначив доповідач. Так, зокрема, у такій непопулярній сфері, як поводження з відходами, Екобюро подає наглядний приклад, як через відмову від зайвих покупок, церковної пластикової атрибутики, зрубаної новорічної ялинки, спалювання органічних решток можна істотно зменшити забруднення довкілля. Посортувавши ж відходи, можна отримати цінну сировину, яка не опиниться на звалищі, буде повторно використана і ще принесе фінансову вигоду громаді. Починаючи від вихованців дитячих садочків і завершуючи найповажнішими парафіянами, церковна природоохоронна інституція через свідомих душпастирів постійно проводить різноманітну роз’яснювальну роботу та реалізовує практичні екологічні проєкти, які можуть послужити прикладом, зокрема і для державних органів.

Своєрідним підсумком форуму було ухвалення резолюції та звернення до КМУ, ВРУ, профільних міністерств і відомств. Ініціатором та організатором національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» виступила Всеукраїнська екологічна ліга за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківської обласної ради, корпорації «Si Group Consort. Ltd.» та Центру екологічної освіти та інформації.

 Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://www.ecoburougcc.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next