АКТУАЛЬНО

Черговий парафіяльний проєкт, що є свідченням любові до природи та ближнього

Понеділок, 22 лютого 2021, 11:42
Нещодавно благодійна організація «Львівська освітня фундація» оголосила переможців освітньої програми «Соціальні інновації громад» 2021 року. Серед 10 парафіяльних команд різних конфесій з усієї України, які отримають менторську підтримку та ресурси на реалізацію проєктів, є і парафія Успіння Пресвятої Богородиці з с. Крилос, що в Галичині.

З благословення пароха о. Ярослава Жолоба,  як передає інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології, крилошани представили на розгляд фундації екосоціальну ідею відновлення саду та закладення парафіяльної пасіки і отримали схвалення з боку організаторів. Далі крилоська команда в складі сотрудника парафії і референта Екобюро о. Михайла Дзуля та голови місцевого осередку УМХ Андрія Воробчака взяли участь у трьох трьохденних навчальних модулях, де мали змогу спільно з тренерами провести аналіз громади та краще збагнути її потреби,  навчилися шукати людські та фінансові ресурси, щоб розвинути та доопрацювати свою ідею і трансформувати в цікавий проєкт.

За задумом ініціаторів проєкту через відновлення саду, який був закладений на Крилос-горі ще в часи митрополита А. Шептицького, та заснування парафіяльної пасіки можна прищепити молоді любов до природи та подати приклад започаткування соціального підприємництва в громаді. Догляд за парафіяльним садом та пасікою допоможе об’єднати батьків та дітей за спільною справою на благо громади.

В процесі навчання та спілкування всі команди сильно здружилися, мали змогу поділитися своїми задумами та об’єднатися в одну велику родину, яка, базуючись на християнських засадах,  прагне змінювати на краще світ навколо себе. Після онлайн презентації готових проєктів в кінці минулого року команди з нетерпінням очікували на рішення конкурсної комісії, адже, за умовами програми, вже цієї весни переможці зможуть приступити до практичної реалізації своїх ідей.

Програма «Соціальні інновації молоді» стартувала 2019 року і мала два набори. Вона є продовженням попереднього проєкту – «Студії живої парафії», яка мала на меті активізувати місцеві парафіяльні та релігійні громади до служіння суспільству. Тобто вони повинні не бути закритими, а провадити соціальні ініціативи, які б сприяли розвитку молоді та соціально-вразливих категорій населення.

Саме завдяки підтримці Львівської освітньої фундації та Бюро УГКЦ з питань екології в минулому році в с. Крилос силами волонтерів вже було реалізовано проєкт «Роздільний збір відходів», який успішно діє в громаді і дозволяє частині відходів, які відсортовують мешканці села, потрапити на вторинну переробку.

ecoburougcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next