АКТУАЛЬНО

Чи ваші діти захищені? Центр гідності дитини УКУ запрошує на виставку

Четвер, 03 червня 2021, 12:20
1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, Центр гідності дитини УКУ організував для львів’ян виставку «ЗахищеНІ».

Інформативні банери про базові правила безпеки для дітей розмістили у Стрийському парку на початку алеї поряд із Колегіумом університетського кампусу Українського католицького університету.

Протягом дня експозицію в парку оглянули всі охочі. За словами керівниці Центру гідності дитини в УКУ Христини Шабат, виставка має на меті привернути увагу суспільства до прав і потреб дітей.

«Захист дітей у нашому суспільстві часто розуміють дещо викривлено. Ми думаємо, що коли нашій дитині тепло, є що їсти і вона добре одягнена, то це – захист. Але насправді безпека полягає в побудові довірливих стосунках між дорослими і дітьми. На цьому ми хотіли акцентувати в нашій виставці. На алеї в парку ми зімітували прогулянку дітей з повітряними зміями в руках. А на повітряних зміях описали базові правила безпеки, які дитині мають пояснити у сім’ї і які допоможуть попередити насильство над дитиною», – пояснює Христина Шабат.

На кожному з тринадцяти повітряних зміїв написані правила безпеки. Наприклад: «Я маю право сказати «ні» дорослим і мене почують» (вміння дитини говорити «ні» змалечку і талан дорослого це «ні» почути є запорукою формування здорових меж та самоповаги у дитини), «Я вмію зупинити ситуацію, якщо хтось порушує мої права» (якщо хтось порушує правила, яких ми дотримуємося сім’єю, навчіть дитину казати «Стоп. Мені це не подобається»), «Моє тіло – це моя приватна територія» (це поняття, яке вже з трьох років діти можуть зрозуміти та повідомити іншим).

«Кожна дитина для батьків – серце їхнього життя, і кожен з нас хоче, щоб діти мали безпечне дитинство, навчилися захищати себе. В УКУ ми розуміємо, що важливо створити освітню програму і забезпечити передумови для захисту усіх дітей. Тож у співпраці з фахівцями, університетськими установами стараємося діяти спільно, аби докластися до створення безпечного середовища для наших дітей», ― наголосив під час відкриття виставки ректор УКУ о. Богдан Прах.

Центр гідності дитини розпочав свою роботу в січні 2021 року в Українському католицькому університеті. Саме повітряний змій є символом новоствореного  Центру гідності дитини УКУ. З одного боку, він символізує безтурботне дитинство, а з іншого – схожий на щит, яким можна захиститися. В основі повітряного змія – хрест, який символізує співпрацю з Церквою. Питання захисту неповнолітніх було головною темою Синоду Єпископів УГКЦ у 2019 році. На прохання Великого канцлера УКУ і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука, від імені Синоду Єпископів у січні 2021 року в УКУ створили Центр для надання підтримки у навчанні семінаристів, релігійних організацій та світських установ у питаннях захисту дітей.

1 червня протягом дня виставку оглядали у Стрийському парку, а з 2 по 4 червня експозиція проходить у холі Центру Шептицького УКУ. Опісля мобільну виставку представлять у Тернополі та Івано-Франківську, в межах круглих столів, які Центр гідності дитини УКУ проведе  з представниками різних структур, що дотичні до роботи з дітьми.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next