АКТУАЛЬНО

«Чи вірю я, що Бог сьогодні до мене говорить та діє у моєму житті?» – владика Борис до паломників у Люрді

Понеділок, 23 жовтня 2017, 18:22
З 20 по 22 жовтня у всесвітньо відомому відпустовому Марійському санктуарії у Люрді відбулася Проща українців Західної Європи. Такий захід відбувається щороку в жовтні, проте цього разу вона також присвячена святкуванням з нагоди 35-ліття освячення храму Успіння Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви. Цього року прибули паломники близько з 20 країн.

Прочани почали прибувати в п’ятницю та мали нагоду помолитися Літургію в люрдському храмі УГКЦ. День завершився міжнародною процесією вервиці, під час якої також лунала українська мова, як у молитовному рецитуванні «Богородице Діво», так і в богородичних піснеспівах. Така ж процесія стала завершальним акордом суботнього дня прощі.

У суботу владика Борис (Ґудзяк), Єпарх єпархії Святого Володимира Великого в Парижі, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Святої Бернадетти у співслужінні з владикою Діонісієм (Ляховичем), Апостольським візитатором для українців у Італії. Окрім численного українського духовенства з різних країн Європи, на Літургії був також присутній о. Андре Каб, ректор Люрдського санктураію.

У своїй проповіді владика Борис, роздумуючи над покликанням Леві та постаттю Богородиці, закликав кожного навчитися слухати Божого голосу у своєму житті: чи вірю я що Бог сьогодні діє в моєму житті? Чи вірю я, що Він кожного дня мені особисто щось говорить? Окрім того, владика дав домашнє завдання прочанам: «Читаймо Слово Боже кожного дня. Бо воно є особистим листом Бога для кожного з нас сьогодні, тут і тепер».

Після обіду паломники молилися Молебень до Пресвятої Богородиці на подвір’ї храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Люрді. У своєму слові владика Борис запросив присутніх задуматися над нашим надбанням: храмом Успення Пресвятої Богородиці у Люрді, Домом паломника та готелем. Український Люрд є нашим домо і, якщо наново відкрити готель у Люрді, то він би міг приймати українських паломників. Але, на жаль, готель є зачиненим і потребує капітального ремонту. У зимовий час, коли немає паломників, кожна виснажена людина могла б приїхати до Люрда, щоб у тиші та благодаті цього місця та в молитві відновитися, щоб далі з новими силами продовжувати працювати там, де її поставив Бог. Окрім цього, можна було б запропонувати людям і фізичне очищення через особливе харчування, але завжди у поєднанні з духовним життям, яке є особливим у Люрді.

«У час, коли Україна переживає трагедію війни, зранені посттравматичним синдромом люди могли б віднайти втрачений спокій саме тут», – продовжував владика Борис. А наостанок владика звернув увагу на розписи храму, виконані Єжи Новосельським, відомим польським митцем українського походження. «Це є нашим скарбом, це те, чи ми можемо ділитися і що ми можемо привнести до життя санктуарію в Люрді». Також через своє мальовниче розташування санктуарій міг би притягувати митців, а також у рамках віднови після посттравматичного синдрому сприяти арттерапії. «Але кожен із цих аспектів повинен бути наповнений Христом. Марія є та, що нам показує Христа і веде до Нього», ‒ сказав владика.

У неділю владика Діонісій очолив Божественну Літургію в Ґроті об’явлення у співслужінні з владикою Борисом. У своєму слові владика Діонісій застановився над роллю Марії. «Вона у своїй покорі та любові є Пресвята і Преблагословенна, вона є Непорочна – що неодноразово оспівує наша Літургія. Ми також покликані бути святими, борючись з нашими маленькими гріхами, які, якщо їх вчасно не викорінити, можуть знищити людину», – зазначив проповідник.

Ця Божественна Літургія в цьому місті стала завершальним моментом святкувань прощі українців Європи до Люрда та святкування 35-ліття освячення храму Успіння Пресвятої Богородиці в Люрді. Окрім того, прочани мали нагоду разом зі своїми групами пройти Хресну дорогу, розважити над життям св. Бернадетти, яка мешкала в Люрді та отримала благодать 11 лютого 1858 року побачити Пречисту Діву в ґроті Массабьєль. Могли напитися води з чудотворного джерела та прийняти купіль у святій воді.

 

Служба комунікації
єпархії Святого Володимира Великого в Парижі

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next