АКТУАЛЬНО

«Читаймо щодня Святе Письмо, незалежно від того, чи кілька стишків, чи цілу главу!» — Блаженніший Святослав

Неділя, 24 січня 2021, 21:31
Щоб Божа сила була в нас діяльною і ми продовжували її в собі втримувати й розвивати, нам потрібно сили Божого Слова. Саме тому ми сьогодні заохочуємо всіх наших вірних щодня читати Боже Слово. Важливо, щоб ми мали контакт із Божим Словом. Даймо час, щоб Божа сила повіяла на нас, скріпила нас, а тоді почала нас перемінювати. До цього закликав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому домі у Львові у Неділю Божого Слова.

«Сьогоднішня неділя скеровує нашу увагу на початок привселюдного проповідування і місії Ісуса Христа», — зазначив Предстоятель. І пояснив, що після хрещення Ісуса Христа в Йордані Святий Дух повів Його в пустелю, де Він впродовж сорока днів постив, боровся зі злим духом і перемагав його спокуси. Відтак, сповнений Святим Духом, вийшов на проповідь Божественного Євангелія. Проповідник звернув увагу, що євангелист Матей вказує на те, що Ісус Христос, як друга особа Пресвятої Тройці, сам є Божим Словом.

«Воплотившись, Христос, як Богочоловік, приходить, щоб те Слово Боже промовити до людини людською мовою, а відтак втілити його в слова, якими людина послуговується у спілкуванні, аби вона могла це Боже Слово почути, сприйняти і ним жити. Тому сьогоднішня неділя називається Неділею по Просвіченню, оскільки через Боже Слово людині сяє світло Божої правди, світло істини, яке розвіює її особисту темряву», — переконаний він.

За словами Блаженнішого Святослава, друга важлива деталь, на якій наголошує сьогодні Матей, — це місце, звідки Христос почав свою проповідь. Бо Галилея — це було місце, з якого найбільше ізраїльтяни очікували небезпеки.

«Відтак Христос починає проповідь свого Божественного Євангелія про покаяння і близькість Царства Небесного саме там, де є перехрестя народів, культур, мов і уявлень про Бога», — зауважив Отець і Глава УГКЦ.

«Ісус починає свою проповідь із закликом до людини: «Покайтеся, бо Царство Боже близько». У цій фразі є зміст того, про що Христос говорив, бо покаятися – це означає привернути свою увагу, свій розум, своє серце і життя назад до Бога. Саме близькістю з Богом є Царство Небесне», — пояснив Глава Церкви.

Предстоятель наголосив, що сьогодні вся Католицька Церква відзначає Неділю Божого Слова, яку встановив Папа Франциск.

«Боже Слово, на якому сьогодні зосереджує увагу Христова Церква, — це не лише написані тексти Священного Писання. Це також написане Боже Слово і передане нам як джерело нашої віри, яке ми можемо зрозуміти як певну силу, яка здатна змінити життя людини», — пояснив Предстоятель УГКЦ і пригадав, що про силу Божого Слова нам каже апостол Павло в Посланні до римлян, коли пише, що він не соромиться Євангелія, оскільки вона є силою Божою на спасіння кожному, хто вірує. Саме тому під час проповіді Христа з Нього виходила сила, яка всіх оздоровлювала. Властиво, Боже Слово і є силою, яка рятує, спасає, просвічує і оздоровлює.

На думку Глави Церкви, в умовах пандемії ми починаємо наново відкривати важливість і місце Божого Слова в житті кожного християнина.

У Христовій Церкві, каже Блаженніший Святослав, ми черпаємо силу бути християнами зі Святих Таїнств, коли причащаємося Тіла і Крові нашого Спасителя, коли очищаємо наше сумління в Таїнстві Сповіді, а відтак всі сім Таїнств Божої Церкви є джерелом сили Святого Духа, щоб зробити людину новим створінням у Христі.

Саме тому УГКЦ заохочує всіх вірних щодня читати Боже Слово. «Під час читання Святого Письма ми відчуваємо, як те світло, про яке чуємо в сьогоднішньому Євангелії, торкає мене особисто. Сила Євангелії, якої не соромиться Павло, теж починає мене наповнюти», — наголосив Глава УГКЦ.

«Сьогодні, у неділю, коли ми бачимо Христа, який виходить на проповідь Божественного Євангелія, будьмо подібними до тих, хто прислухався до Його проповіді, а відтак прийняв у своє життя життєдайну силу Божого Слова, яке нам несе Син Божий, як воплочене Слово Отця», — закликав проповідник.

«Читаймо щодня Святе Письмо (чи кілька стишків, чи цілу главу), бо важливо мати контакт з Божим Словом. І з часом Божа сила повіє на нас, скріпить нас, а тоді почне нас перемінювати», — додав проповідник.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next