АКТУАЛЬНО

Члени Синоду Єпископів УГКЦ проводять день духовної віднови

Четвер, 06 вересня 2018, 13:45
Єпископи Української Греко-Католицької Церкви в рамках Синоду Єпископів УГКЦ, який триває у Львові-Брюховичах 2-12 вересня 2018 року, 6 вересня проводять день духовної віднови.

Проводити день духовної віднови є вже традицією для членів Синоду. Щороку запрошений реколектант сам обирає тему, над якою розважають єпископи. Реколектаном цього дня для владик став о. д-р Юрій Щурко.

Як розповів о. Юрій у коментарі Департаменту інформації УГКЦ, тему для дня духовної віднови він вибрав за кілька місяців до Синоду, надихнувшись лекцією проповідника Раньєро Канталамессе. «Якось мене дуже вразила одна конференція Раньєро Канталамессе, – поділився священик, – де він, говорячи про Богородицю, говорив дуже просто, біблійно і зрозуміло для мене. І показав, що та, яку ми вважаємо нашою покровителькою і заступницею, особлива також тим, що Вона присутня в найважливіших моментах історії спасіння. Тобто йдеться про воплочення Божого Слова, якого без Неї не було б. Вона присутня в час Пасхальної тайни, бо стоїть під хрестом, присутня і в день П’ятдесятниці разом з апостолами, очікуючи зіслання Святого Духа».

За його словами, Раньєро Канталамессе показав на прикладі позиції Богородиці в ті три різні моменти історії спасіння, що Вона втілює найбільші Божі чесноти: віру у воплочення, надію в час Пасхальної тайни, стоячи під хрестом, і любов у час П’ятдесятниці.

«Я собі подумав, що духовна віднова – це не семінар чи конференція, а те, що ми, як християни, повинні переживати щодня і що б нам у собі варто відновити: нашу віру, нашу надію і нашу любов. І Вона, яка є Матір’ю Слова, Учителькою Слова і водночас найкращою Ученицею Господа, могла б бути нам дуже добрим прикладом», – сказав о. Юрій Щурко.

Як розповів священик, під час віднови владики прочитають три послання апостола Павла. «Таким чином ми знову підходимо до тем, які є центральними для розважань. Для приватного читання буде запропоновано Послання до галатів про віру, Перше послання апостола Петра про християнську надію. До речі, це найкращий текст у Новому Завіті, який говорить нам, як у цьому ворожому складному світі бути вірним Господу. Третє буде послання про любов від Івана, яке навчає нас, як жити і що означає християнська любов. Не емоції, а конкретне ставлення до свого ближнього», – поділився проповідник.

Сам день духовної віднови розпочався з «Lectio Divina», читання Святого Письма, «аби в такий спосіб бути причасними до прадавньої практики Церкви, починаючи від отців пустельників і до сьогодні, аби слухаючи і переживаючи Боже Слово, могти бути добрим інструментом у руках Господа». Сам метод Lectio Divina, пояснив о. д-р Юрій Щурко, це практика, коли після молитви і втихомирення серця ми читаємо якийсь текст, роздумуємо над цим текстом під кутом, що він для нас означає сьогодні. А потім молимося тим текстом, аби надалі дивитися на світ через призму Божого Слова і відтак свідчити його не стільки своїми вустами, як своїм життям.

А оскільки кожен єпископ у своїй єпархії є учителем у вірі, то потрібно самому глибоко пережити те, чим він ділиться з вірними.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next