АКТУАЛЬНО

"Чоловік-лицар як парох домашньої Церкви" - великопісні реколекції для київських рад ордену "Лицарі Колумба"

Вівторок, 09 квітня 2019, 12:47
6 квітня 2019 року в храмі Святого Василія Великого в м. Києві відбулися щорічні реколекції для лицарів Колумба, в яких взяли участь понад 40 братів-лицарів з київських рад (як греко-католицьких, так і римо-католицьких), Ради ЛК в м. Вишгороді та Ірпені, а також охочих чоловіків-прихильників Ордену.

Провадив реколекції територіальний капелан лицарів Колумба в Україні для греко-католиків, отець Володимир Мальчин.

Розпочалася зустріч з Божественної Літургії, яку відслужив о. Володимир. Під час Літургії брати-лицарі під проводом свого отця-капелана помолилися за всіх братів, які вже відійшли по вічну нагороду.

Тема цьогорічних реколекцій для всіх лицарів Колумба у світі, зокрема і в Києві, – «Чоловік-лицар як парох домашньої Церкви». Ця тема є відповіддю на прохання Папи Франциска, який говорить про потребу «у святих і люблячих сім’ях для захисту краси і правди сім’ї в Божому плані, а також для прикладу іншим сім’ям.» Лицарі Колумба долучаються до підтримки сімей у їхньому християнському покликанні своєю ініціативою, яку називають «Будуємо домашню церкву і зміцнюємо наші парафії». Мета цієї ініціативи, що включає в себе програму «Сім’я, яка живе повним життям» - допомагати сім’ям дедалі більше зосереджуватись на служінні Богові, ближньому і парафії. Св. Іван Павло ІІ говорив: «У майбутньому євангелізація багато в чому залежатиме від домашньої церкви».

Під час першої науки о. Володимир роздумував над поняттям «домашня церква» та роллю чоловіків в її побудові. Передусім, домашню церкву слід розуміти як спільноту, яку об’єднує любов до Бога та одне до одного. Цей новий зразок любові є мірилом християнського шлюбу, який у силу спасенної Христової благодаті відтепер бере участь в єдності Христа з Його Церквою. Ця єдність дозволяє християнській сім’ї бути найменшим виявом церковної спільноти. Сім’я, як домашня церква, - це місце зустрічі з Христом в межах спільноти конкретної християнської сім’ї, місце, до кожний член сім’ї має свою важливу роль.

У наступних науках о. Володимир проаналізував священичу, пророчу та царську місію домашньої церкви.

Священича місія домашньої церкви втілюється у спільній молитві і посвяті Богові щоденного сімейного життя. Сім’я також виконує священичу місію, коли отримує сімейне благословення. Спільна сімейна подорож у молитві досягає своєї кульмінації в діленні разом під час Причастя. Проповідник наголосив на тому, що сім’ям варто, задля зміцнення домашньої церкви, шукати нагоди якомога частіше сповідатись разом. У певному, євхаристійному сенсі, кожна сповідь сімейної пари – це відновлення шлюбної присяги, оскільки сповідь очищає від гріхів і звільняє дорогу благодаті, яка випливає із таїнства шлюбу.

Пророча місія домашньої церкви полягає в проповідуванні Слова Божого та свідченні віри. Багато людей побоюються, що, демонструючи свою віру, вони можуть бути нав’язливими або зверхніми. Насправді, євангелізувати – не значить нав’язувати, а тільки ділитись з іншими величезним добром, яке ми відкрили для себе. Від своїх батьків діти очікують наставництва і пояснень, і саме тому батьки мають величезну відповідальність, коли вчать дітей правди. Брати-лицарі мали можливість поділитися своїм досвідом у вихованні дітей, особливо в нових умовах та сучасних реаліях життя.

Царська місія домашньої церкви полягає в благодійності та спільному служінні Церкві і світові, що властиво і є основним покликанням чоловіків-лицарів. Сім’ї можуть реалізувати це покликання до благодійності багатьма способами. Вони можуть вступити до якоїсь доброчинної церковної організації, брати участь у місцевих парафіяльних проектах, виїжджати на спільні місії. Але, перш за все, члени сімей можуть практикувати благодійність у стінах власних помешкань, будучи гостинними, уважними і дбайливими щодо інших, бо правдою є те, що «милосердя починається вдома». Як згадує папа Франциск у своєму посланні Amoris Letitiae, подружні пари покликані віддзеркалювати «ту божественну любов, яка заспокоює словом, поглядом, руками, ніжністю і обіймами», бути одним цілим із «Божою мрією», будуючи «світ, у якому ніхто не почуватиметься самотнім» (п. 321).

Під час перерви на обід та каву-брейк між науками, брати-лицарі мали нагоду обговорити поточні справи лицарської спільноти. Особливий дух єдності огорнув учасників реколекцій під час спільної молитви на вервиці, яку провадив регіональний делегат, бр. Петро Галуга.

На завершення реколекцій до присутніх братів-лицарів звернувся територіальний делегат лицарів Колумба в Україні бр. Богдан Ковалів, який висловив радість із того, що братство лицарів Колумба в Україні розвивається і подякував організаторам, зокрема лицарям Колумба Ради святого Василія Великого на Львівській площі та отцю Володимиру Мальчину, за проведення цих реколекцій.

Уже традиційно, після реколекцій відбулася урочиста ініціація нових членів, в результаті якої лицарі Колумба в Києві збагатилися на п'ять нових братів.

Повідомив бр. Левко Довган
https://lytsarikolumba.com/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next