АКТУАЛЬНО

Чудотворна копія Белзької ікони Богородиці зібрала прочан у Буцневі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

Середа, 11 липня 2018, 08:18
8 липня у с. Буцнів, що поблизу Тернополя, відбулася проща до чудотворної ікони Буцнівської Божої Матері. Архиєрейську Святу Літургію у храмі Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії очолив владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський . З нагоди паломництва вірним був уділений повний відпуст.

Буцнівська ікона – це копія Белзької або, як її зараз називають, Ченстоховської ікони. Ще у XVIII столітті знатний добродій подарував її отцям василіанам, що мали в Буцневі обитель. Ікона прославилася тим, що з очей Матері Божої текли рясні сльози. Відтак перед нею почали зцілюватися люди від важких душевних і фізичних недуг. В історії вона знана як заступниця війська християнських держав – Австрії, Польщі, Росії у битві з турками під Хотином у 1739 році. Учасники бою вважали, що саме Буцнівська ікона принесла їм перемогу.

Велелюдне почитання святині відновили в 2017 році. Минулого року, 17 червня, Святіший Отець Папа Франциск через Апостольську пенітенціарію надав парафіяльному храму Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії с. Буцнів УГКЦ, де перебуває чудотворна ікона, статус повного відпусту, який можна одержати тричі на рік: у першу неділю після Різдва св. Івана Хрестителя, на свято Верховних апостолів Петра й Павла (12 липня) та празник Непорочного Зачаття Діви Марії (22 грудня). Також кожної першої суботи місяця перед чудотворною іконою парох читає молитви на оздоровлення.

Цьогоріч на прощу до Буцнівської чудотворної ікони прибуло понад тисячу паломників. Під час проповіді владика Василь наголосив на важливості почитання Богородиці та привів у приклад чуда, які Діва Марія виявляла через свою чудотворну ікону в Буцневі.

Після Святої Літургії настоятель храму о. Євгеній Кобильник подякував владиці, священикам та усім, хто взяв участь у прощі. Особливу подяку отець-настоятель висловив о. Олегові Гаху, настоятелю храму Святих верховних апостолів Петра і Павла с. Буцнів УПЦ КП, який разом із парафіянами взяв участь у прощі. Після привітання відбулося освячення води та процесійний хід із копією чудотворної ікони навколо церкви.

Наступний відпуст у храмі, де зберігається Буцнівська чудотворна ікона, відбудеться на свято Верховних апостолів Петра і Павла – 12 липня.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.tze.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next