АКТУАЛЬНО

«Відкриймо у собі здатність чинити добро!» – Блаженніший Святослав у Всесвітній день бідного

Неділя, 15 листопада 2020, 19:15
Сьогодні, слухаючи слова про звільнення, справжню свободу і гідність синів Божих, просімо у молитві, щоб Бог допоміг нам зрозуміти слова великого митрополита Андрея Шептицького: «В хвилину твоєї смерті тобі залишиться лише те, що ти віддав убогому». До цього закликав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у 23-тю неділю по Зісланні Святого Духа. Божественну Літургію із Главою Церкви співслужив владика Степан Сус, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа.
Зображення 1 / 10 Використовуйте клавіші для перегляду

Коментуючи уривок сьогоднішнього Євангелія, Глава Церкви зауважив, що в особі Ісуса Христа ми віднаходимо джерело гідності і свободи. Господь іде до людини, щоб повернути їй гідність і свободу.

У євангельській розповіді ми чуємо про зустріч Христа і біснуватого. «Цей чоловік був позбавлений свободи і перебував під владою нечистого духа. Він був нагим. У стародавньому світі привселюдно зняти з людини одяг означало відібрати в неї до останньої крихітки її гідність. Ба більше, той чоловік  жив не в хаті, а в гробах. Він був  небезпечним також сам для себе. Городяни приковували його кайданами, які він трощив у пустелі. Такий жахливий опис показує, що зло – руйнівна сила, яка забирає в людини гідність і свободу. Кожен, хто чинить зло, стає його невільником. Зло завжди принижує людину», – пояснив проповідник.

«Ісус у момент зустрічі з біснуватим начебто повертає йому втрачене. Таким чином виступає найбільшим доброчинцем для чоловіка, бо остаточно повертає йому гідність і свободу», – додав він.

На переконання Блаженнішого Святослава, гідність особи виявляється саме тоді, коли ми чинимо добро. Людська свобода – це здатність людини чинити добро. Вона створена на образ свободи Божої і є виявом гідності.

У проповіді Отець і Глава УГКЦ пригадав, що сьогодні Церква у всьому світі відзначає День бідного. Блаженніший Святослав також зазначив, що в сучасному світі людина живе так, ніби не існує Бога, бідного, скривдженого чи потребуючого.

«Сучасна людина, маючи ум, поневолений ілюзорним світом телебачення чи соціальних мереж, думає, що горя і біди немає. Вона живе так, ніби не існує людської зневаги, бідності і болю. Відтак людина стає нечутливою до біди іншого», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Бідність, як зауважив архиєрей, має багато облич. Окрім звичайної бідності, є ще культурна, духовна бідність і самотність.

«Зазвичай, коли чуємо про бідного, думаємо про людину, яка не має благ чи ресурсів для гідного життя. Однак це лише одне з облич бідності. Ми маємо сьогодні велику пошесть культурної бідності. Сотні тисяч мільйонів людей не мають доступу до освіти і навчання. Ті, які мають повні кишені, часто своєю мовою, своїм ставленням до ближнього і способом трактування тих, хто чогось ще не має, показують власну велику духовну бідність. Тож ми кажемо: бідний він чоловік – хоча і має багато», – сказав Блаженніший Святослав. І додав, що бідною є і та людина, яка перебуває в полоні власного зла, пристрастей і гріха.

«У сучасній постіндустріальній культурі шириться ще один вид бідності – самотність, коли людина, навіть користуючись сучасними засобами комунікації між людьми, не вміє будувати глибоких і повноцінних людських стосунків, – зазначив Глава Церкви і закликав: – На поклик Папи Франциска, погляньмо в очі сучасній вбогій людині, тій, яка сьогодні часто є виключена із суспільства так званою "культурою відкинення"».

Блаженніший Святослав розповів, що сьогодні, у світовий День бідного, Українська Греко-Католицька Церква в Україні і в різних куточках світу започаткує безстрокову акцію «Нагодуй голодного».

«Ми  можемо багато роздумувати про гідність, про свободу, проте зробімо один конкретний добрий вчинок! Станьмо подібними до доброчинця Бога, а наближаючись до потребуючої особи, – подібними до Христа-Спасителя, який сьогодні шукає людину, яка є в полоні зла і яка є приниженою, позбавленою гідності і свободи через сучасний тягар бідності третього тисячоліття людської цивілізації», – закликав Предстоятель Церкви.

За словами Глави Церкви, почувши про різні види бідності, ми маємо змогу відкрити у собі багато скарбів і дарів. Адже «серед нас немає нікого, хто є настільки потребуючим і вбогим, що не міг би допомогти іншому, – сказав Блаженніший Святослав, закликавши, – тому давайте відкриємо у собі власну гідність і здатність чинити добро!»

«Нехай цей день допоможе не тільки потребуючим, а й кожному з нас. Нехай цей день буде моментом, коли добро запанує у наших душах, і, наче той промінчик світла, усуне всяку темряву», – побажав на завершення духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next