АКТУАЛЬНО

Декада місійності 2016. Вступ

Четвер, 09 червня 2016, 11:15
9 червня, на свято Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа, в Українській Греко-Католицькій Церкві розпочнеться Декада мiсiйностi. Триватиме Декада до 18 червня. Щодня будемо публікувати фрагменти з «Путівника Декади місійності», а саме: 1. Слово Боже, 2. Роздуми, 3. Цитату дня, 4. Значення, 5. Молитву, 6. Місійне завдання.

Празник Вознесіння Господа Нашого Ісуса Христа

Боже Слово: … Він наказав їм Єрусалиму не кидати, але чекати обітниці Отця, що її ви від мене чули; бо Йоан хрестив водою, ви ж будете хрещені по кількох цих днях Святим Духом. «…Та ви приймете силу Святого Духа, що на вас зійде, і будете моїми свідками в Єрусалимі, у всій Юдеї та Самарії й аж до краю землі». І сказавши це, коли вони дивились, знявся угору, і хмара його взяла з-перед очей їхніх. І як вони дивилися пильно на небо, коли він відходив, два мужі стали коло них у білій одежі і сказали: «Мужі галилейські! Чого стоїте, дивлячись на небо? Оцей Ісус, який від вас був взятий на небо, так само прийде, як його ви бачили відходячого на небо…»

Роздуми: У своїй відомій книжці «Ісус з Назарету» Папа Венедикт XVI так пояснює значення вознесіння: «У вознесінні Ісус іде не кудись до далеких небесних світил, а входить у спільність життя і влади з живим Богом... Тому він не „пішов геть“, а завдяки Божій могутності завжди присутній тепер з нами і для нас... Він присутній поруч з усіма і йому моляться всі – протягом цілої історії – і в усіх місцях».

Молитва: Ти, Господи, вознісся на небеса, звідки й зійшов. Не зостав нас сиротами і нехай прийде Дух Твій, що приносить мир світові. Покажи синам людським діла могутности своєї, Господи-Чоловіколюбче.

Запрошення: У цей урочистий день величного свята Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа закликаємо всіх вас відгукнутися на запрошення Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави і Отця УГКЦ, спільно пуститися в дорогу до дня П’ятдесятниці, роздумуючи впродовж наступних десяти днів над щоденними читаннями під час Літургії з книги Діянь апостолів. Ця книга є продовженням Євангелія від святого Луки, розповіддю про те, що відбулося з Церквою після вознесіння Ісуса. Саме приклад життя ранньої Церкви, її народження, розвиток і місійна діяльність, творять модель для нашої активної місії в сучасному світі. Теми, на які звертає увагу автор у Діяннях апостолів, допоможуть нам краще відповісти на заклик Блаженнішого Святослава, який він скерував до нас у Пастирському посланні «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Діяння апостолів – це розповідь, пронизана присутністю Ісуса Христа, нашого Гос­пода. Євангелист Лука наголошує, що Він є Царем і Богом не в минулому, яке щоразу від нас віддаляється, а в нашій дійсності: Він – особа, яку можна знати і любити, слухати і слухатися, яка продовжує діяти у світі. Тому цю книгу можна було б назвати «Діяння Ісуса в Церкві», оскільки вона засвідчує, що Ісус Христос учора, сьогодні й навіки той самий (пор. Євр. 13, 7) і що Він є Еммануїл (пор. Мт. 1, 23) – Бог, який є з нами по всі дні аж до кінця віку (пор. Мт. 28, 20).

 

Про Декаду місійності

Беручи активну участь у духовних заходах Декади місійності, ми покликані наново відкрити і збагнути, що наші парафіяльні спільноти та сім’ї (домашні церкви) є за своєю природою місійними. Усвідомлення цього випливає з дару нашого Хрещення, завдяки якому всі вірні силою цього святого таїнства взяли на себе зобов’язання вірити, жити, служити і ділитися досвідом своєї віри в Христа, – ділитися не тільки зі своїми рідними, а й з усіма ближніми там, де перебуваємо. Отже, місія для нашої парафіяльної спільноти – дозволити Христові глибше ввійти в наше життя, а також нести Добру Новину поза нашу спільноту, поширюючи межі Божого Царства.

Від Вознесіння до Зіслання Святого Духа всією парафіяльною спільнотою молимося, щоб Господь відновив наше життя в Бозі силою і діянням свого Святого Духа.

Молитва

Господи Боже, пошири світло Твого Святого Євангелія, щоб через нас, охрещених, як дітей Світла, християнська віра поширювалася в нашому суспільстві і щоб ми стали свідками Твоєї живої присутності у нашому житті та в нашій парафіяльній спільноті, Господи, вислухай і помилуй.

Усе подає Дух Святий: пророків посилає, священиків удосконалює, неграмотних мудрости навчає, рибалок богословами появляє і єднає всю церковну спільноту. Єдиносущний і співпрестольний Отцеві й Синові, Утішителю, слава Тобі!

 

Путівник Декади місійності (українською і англійською мовами) та Інструкції для священиків можна завантажити за цим посиланням www.vydannya-pc.com.

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next