АКТУАЛЬНО

Декада місійності 2016. Третій день

Неділя, 12 червня 2016, 14:52
Публікуємо фрагменти з «Путівника Декади місійності», а саме: 1. Слово Боже, 2. Роздуми, 3. Цитату дня, 4. Значення, 5. Молитву, 6. Місійне завдання.

Наставники віри

Боже Слово: Зважайте на самих себе й на все стадо, над яким Дух Святий поставив вас єпископами, щоб пасли Церкву Божу, що її він придбав кров’ю власною. Я знаю, що по моїм відході ввійдуть поміж вас вовки хижі, які не щадитимуть стада. Та й з-поміж вас самих повстануть люди, що говоритимуть погубні речі, щоб потягнути за собою учнів. Тому чувайте, пригадуйте собі, що я три роки, ніч і день, не переставав кожного з вас зі сльозами наводити на розум. А тепер передаю вас Богові і слову його благодаті, що може збудувати й дати вам спадщину між усіма освяченими (Ді. 20, 16 – 18, 28 – 36, повністю).

Роздуми: Впродовж історії Церква пережила різні періоди переслідування. Життя нашої Церкви в підпіллі, коли свобода віросповідання та молитви була заборонена законом, подає нам безліч прикладів стійкості й мужності у вірі й любові та дарує нам надію. Сьогодні ми шануємо та прагнемо передати своїм нащадкам дар віри, який дорогою ціною життя оплатили наші мученики, наставники та ісповідники віри. Серед них було і багато мирян, які постраждали заради віри в Христа, надіючись, що прийде час для нас жити у свободі Божих дітей. Життя наших мучеників хай слугує для нас прикладом і надихає нас до особистого свідчення, ревності та вірності Христові.

Цитата дня – свідчення: Чи не забуваєте часом на це, що слова Вашої науки виховують святих горожан воюючої на землі Церкви? Чи не забуваєте часом на це, що Ваша праця, вкладена в ту молоду душу, може причинитися до вироблення правдивого святого, правдивої святої? Тих, людей необмеженої перед Богом сили, жертвенности, іншим людям непонятної, людей любови, людей полум’яної любови Божої... (Митрополит Андрей Шептицький).

Значення наставників віри: Кого я пам’ятаю з наших героїв віри, новомучеників, блаженних? Чи знаю приклади служіння духовенства, чернецтва і мирян у часи переслідування Церкви?

Молитва: Усі хори архиєреїв-святителів, могутні світила української Церкви! Як вірні послідовники апостолів і добрі пастирі, ви вірно берегли доручене вам стадо, вели його дорогами правди і дбайливо подавали йому духовну поживу, не вагаючись і життя своє віддати за свої вівці. Тож разом зі святим священномучеником Йосафатом вимолюйте українському народові в Начальника Пастирів – Христа Бога, вірності Його заповітам і душам нашим великої милості (Неділя всіх святих українського народу).

Місійне завдання: Попросити старших осіб поділитися зі мною своїми спогадами чи знаннями про нашу Церкву в часи підпілля.

Розповісти або подарувати книжку про наших блаженних тим людям, які про них мало знають або нічого не знають.

 

Про Декаду місійності

Беручи активну участь у духовних заходах Декади місійності, ми покликані наново відкрити і збагнути, що наші парафіяльні спільноти та сім’ї (домашні церкви) є за своєю природою місійними. Усвідомлення цього випливає з дару нашого Хрещення, завдяки якому всі вірні силою цього святого таїнства взяли на себе зобов’язання вірити, жити, служити і ділитися досвідом своєї віри в Христа, – ділитися не тільки зі своїми рідними, а й з усіма ближніми там, де перебуваємо. Отже, місія для нашої парафіяльної спільноти – дозволити Христові глибше ввійти в наше життя, а також нести Добру Новину поза нашу спільноту, поширюючи межі Божого Царства.

Від Вознесіння до Зіслання Святого Духа всією парафіяльною спільнотою молимося, щоб Господь відновив наше життя в Бозі силою і діянням свого Святого Духа.

Молитва

Господи Боже, пошири світло Твого Святого Євангелія, щоб через нас, охрещених, як дітей Світла, християнська віра поширювалася в нашому суспільстві і щоб ми стали свідками Твоєї живої присутності у нашому житті та в нашій парафіяльній спільноті, Господи, вислухай і помилуй.

Усе подає Дух Святий: пророків посилає, священиків удосконалює, неграмотних мудрости навчає, рибалок богословами появляє і єднає всю церковну спільноту. Єдиносущний і співпрестольний Отцеві й Синові, Утішителю, слава Тобі!

 

Путівник Декади місійності (українською і англійською мовами) та Інструкції для священиків можна завантажити за цим посиланням www.vydannya-pc.com.

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next