АКТУАЛЬНО

Деканальні екореференти Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ поглиблювали свої знання з екологічного вчення Церкви

Середа, 10 червня 2015, 11:10
Як не втратити слушної нагоди для проповідування Божого слова? Що зробити, щоб літо провести так, аби і тіло відпочило, і про душу не забути? Як зацікавити молодь й дати їй можливість відчути себе потрібною в Церкві? Як по-новому можна любити Бога і ближнього? Над цими й іншими питаннями розмірковували на квартальній зустрічі деканальних референтів Бюро з питань екології Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

Зустріч відбулася 9 червня 2015 р. в академічному корпусі Івано-Франківського богословського університету ім. Івана Золотоустого з ініціативи о. Михайла Дзуля, екореферента зазначеної архиєпархії.

Вона розпочалася спільною молитвою і вступним словом д-ра Володимира Шеремети, очільника церковної екологічної інституції. Звертаючись до співпрацівників, п. Володимир пригадав, що місія, яку здійснює Бюро УГКЦ з питань екології, а відповідно й деканальна екомережа, – це частина загальної місії Церви Христової, адже формування відповідальності за створіння є однією з форм служіння для того, щоби привести людину до Бога.

Для допомоги в розшифруванні значення «дияконія» в екологічній місії Церви запросили диякона Петра Лащевського, референта Екобюро з енергоефективності, провести міні-семінар на тему енергоефективності. Під час виступу він у доступний спосіб та на конкретних прикладах із повсякденного життя фахово розповів присутнім про те, як через зміну поведінки в побуті можна стати більш дружніми до довкілля.

Ця зустріч була також особливою тим, що під час неї представлено два журнали, котрі свої останні номери повністю присвятили питанням збереження Божого створіння. Екологічний номер християнського журналу «Слово» представив о. Роман Терлецький, шеф-редактор, який коротко розповів про кожну рубрику, акцентуючи увагу на тому, що завданням номеру було донести до читача правду про те, що світ, в якому ми живемо, – це дар Божий, за який усі ми, більше чи менше, відповідальність.

Про екологічний номер журналу ІФБУ «Христова Нива», підготований Бюро УГКЦ з питань екології, коротко розповів п. Володимир Шеремета, наголосивши, що «видання є своєрідним компендіумом про екологічну місію Церкви та християнське покликання збереження Божого створіння, починаючи від біблійних аспектів, сучасного екологічно вчення Церкви й аж до окремих екоаспектів душпастирювання та свідчення віри через шанобливе ставлення до природи».

Наступним пунктом зустрічі було підведення підсумків по проведеній великопісній екологічній ініціативі «Екологічне навернення для порятунку створіння – 2015».

Оскільки зустріч відбулася на початку літа, коли шкільна і студентська молодь іде на літні канікули, то останнім її пунктом стала тема «Проведення літніх екологічних таборів». Її представив о. Володимир Містерман, заступник керівника Екобюро. Він коротко розповів про необхідність використання цього літнього часу з користю: щоби в ненав’язливий і доступний спосіб, застосовуючи наявні напрацювання, донести до молодих сердець й умів правду про те, яке справжнє місце людини в Богом створеному світі. «Час літніх таборів – це благодатний час, який потрібно використати для того, щоб разом із молодими людьми навчитись "новому способу життя" у Христі», – сказав у кінці представлення о. Володимир.

Закінчилась квартальна зустріч жвавою дискусію та конкретними свідченнями про перші плоди екологічної місії УГКЦ.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next