АКТУАЛЬНО

Делегація від УГКЦ узяла участь у святкуваннях ювілею 150-ліття Католицької акції

П'ятниця, 05 травня 2017, 17:13
26-30 квітня 2017 року делегація від УГКЦ у складі трьох осіб на чолі з головою Комісії УГКЦ у справах мирян о. Василем Білашем узяла участь у святкуванні 150-ліття від заснування мирянського руху "Католицька акція" в Італії.

Уранці 27 квітня у Ватикані, в соборі Святого Петра, Божественною Літургією розпочався ІІ Міжнародний конгрес Католицької акції, де учасників конгресу привітав Держсекретар Ватикану П’єтро Паролін. Відтак на першій сесії Конгресу у синодальній залі понад 300 учасників із 50 країн світу мали нагоду вітати Папу Франциска, який більше як півтори години ділився своїми думками на тему «Католицька акція є місією з усіма і для всіх», що є гаслом цьогорічних святкувань і свого роду дороговказом для подальшого розвитку цього мирянського руху.

Святіший Отець, звертаючись до учасників конгресу, пригадав, що історичні витоки Католицької акції полягали в місії щодо формації мирян, а харизмою Католицької акції є харизма самої Церкви. Отже, завдання членів руху – розвивати душпастирство Церкви, яка в кожній єпархії уважно спостерігає за життям людей і шукає нових шляхів євангелізації та місії апостоляту з огляду на різноманітність реалій парафіяльного життя.

Відтак Папа Франциск пояснив, що місійний апостолят будується на молитві, формації і жертві, разом це чотири стовпи, на яких традиційно стоїть Католицька акція:

● Формація: пропонує процес зростання у вірі, катехизацію, постійно спрямовану на місію, адаптовану до різних реалій, яка будується на Божому Слові, надихає на радісну дружбу з Ісусом і досвідчення братньої любові.

● Молитва: вона відкриває серце перед потребами людей у їх стражданнях і в їх радощах. Це та молитва, що подорожує, молитва, яка поведе далеко.

● Жертва: але не як почуття «чистоти», благородною жертвою є те, що є добром для інших. Жертвуймо наш час для того, щоб допомогти іншим зростати.

Папа підкреслив: «Я хочу, щоб Католицька акція була між людьми в парафії, в єпархії, в країні, по сусідству, в сім’ї, на навчанні і на роботі, у селах і всіх сферах життя».

Після звернення Папи Франциска було проведено ще три сесії, на яких президенти Католицької акції різних країн представляли діяльність руху та сучасні виклики, що стоять перед формацією і апостолятом мирян в їх країнах.

Перший день офіційних засідань Конгресу закінчився спільною Вечірньою молитвою, а всі учасники були поділені на 16 візитаційних груп. Кожна група відвідала одне із душпастирських місць де знайомилася із місійною діяльністю Католицької Акції у різних категоріях:

-          праця з біженцями у центрі Асталлі (Centro Astalli);

-          Нова Економіка (NeXt) – мережа організацій світських товариств, споживачів, компаній і Третього Сектору, що пропагує більш стабільну Нову Економіку через нові форми діалогу між громадянами, об’єднаннями і молодими людьми.

-          мистецтво, Літургія і віра у центрі Алетті (Aletti) – навчальний центр під опікою Отців Єзуїтів у співпраці із Папським Східним Інститутом;

-          зустріч із парафіяльною радою Католицької Акції у діоцезіальному (єпархіальному) центрі;

-          Дитяча лікарня Bambino Gesu – найбільша лікарня і науковий центр Європи, пов’язаний із найбільшими міжнародними дитячими центрами і є власністю Святого Престолу.

-          Центр італійського спорту (Centro Sportivo Italiano) – через спорт пропагується навчання, зріст, залучення до соціальних об’єднань, особливо для тих, що перебувають на периферії суспільства.

-          Центр сім’ї у кризі (Casa Betania) – місце, де завжди допомагають дітям, матерям з дітьми та сім’ям у кризі.

-          Культурний міжрелігійний діалог у Папському Григоріанському університеті як середовище плекання відкритості, навчання і практикування міжрелігійного діалогу.

-          Палата Представників (House of Representatives) – як частина парламенту Італії, де активні миряни-католики беруть відповідальну участь за розвиток своєї країни.

-          та інші.

Конгрес продовжився наступного дня, 28 квітня, Міжнародним форумом Католицької акції (IFCA), якому виповнилося 30 років від заснування. Форум відкрився VII Асамблеєю католицької акції, у ній узяли участь представники із 28 країн світу. Учасники поділилися на групи відповідно до континентів: з Європи – 16 країн, з Африки – 14 країн, з Америки – 11 країн, з Азії – 9 країн. Під час зустрічей континентальних груп асамблеї учасники мали можливість краще познайомитися,  обговорити різноманітні питання, поділитися досвідом, ідеями та ресурсами. Кожен мав нагоду поділитися своєю радістю та надією і оновити своє місійне покликання.

У рамках Міжнародного форуму, в другій половині дня, розпочалася також ХVІ національна Асамблея Католицької акції Італії у приміщенні центру італійської Католицької акції "Domus Pacis", де мирянські спільноти та організації презентували свою діяльність та формаційні матеріали.

На третій день, 29 квітня, Міжнародний форум продовжився пленарною асамблеєю через роботу учасників у групах, поділених відповідно до їхньої праці за віковими категоріями: діти, молодь, дорослі. Окремою групою збиралися асистенти, якими переважно є священики. У завершальній пленарній асамблеї було синтезовано працю робочих груп за континентами і за віком, проведено дискусію та підбито підсумки.

В цьому часі робочої атмосфери делегація з України змогла почерпнути неабиякий досвід та налагодити контакти із представниками Католицької акції різних країн, з якими на майбутнє планується, згідно з пропозиціями асамблеї, спілкуватися та ділитися ідеями через соціальні мережі й інші інтернет-засоби комунікації.

Четвертий день, неділя, 30 квітня, був завершальним і основним щодо самих святкувань 150-ї річниці Католицької акції. Від самого ранку учасники ІІ Міжнародного конгресу Католицької акції та члени Католицької акції з усієї Італії почали заповнювати площу Святого Петра у Ватикані. Десятки тисяч вірних Католицької Церкви, сформованих Католицькою акцією, зібралися на спільну молитву із Папою Франциском, який поділився радістю і теплими привітаннями щодо святкування ювілею заснування Католицької акції, назвавши плоди її діяльності мрією засновників, яка втілилася в життя Церкви через співпрацю мирян із духовенством. Також Святіший Отець щиро зізнався про позитивний вплив Католицької акції і на його родину, оскількик його батько і бабця були активними її членами.

Загалом Католицька акція об’єднує численні відомі й маловідомі в Україні організації, як-от: Карітас (Caritas Internationalis), Фундація Івана Павла ІІ (Fondazione Giovanni Paolo II), Міжнародна спільнота Кардіна (Cardijn Community International), Міжнародний альянс католицьких лицарів (International Alliance of Catholic Knights), Міжнародна рада католицьких чоловіків (International Council of Catholic Men), Рух католицьких студентів (Movement of Catholic Students), Молоді християнські працівники (International Young Christian Workers), Міжнародний рух католицьких інтелектуалів (Mouvement International des Intellectuels Catholiques), Світовий союз католицьких жіночих організацій (World Union of Catholic Women`s Organisations) та інші.

Підсумовуючи,  можна сказати, що Католицька акція – це  рух Церкви, її місії і діяльності, це  середовище комунікації, координації та єдності багатьох мирянських спільнот, організацій, середовищ, суспільних груп, які об’єднуються через союзи, асоціації, альянси у міжнародні структури і своєю місією впливають на світове суспільство. Це та єдність, яка є притаманна Католицькій Церкві від початку, як молився Ісус Христос за свою Церкву: «щоб усі були одно, як ти, Отче, в мені, а я в тобі, щоб і вони були в нас об'єднані» (Ів. 17:21).

У наш час Католицька акція є прикладом ефективного інструменту для реалізації місії Церкви, що формує зрілих мирян, місіонерів, відповідальних за Церкву, які творять містерію єдності серед секуляризованого суспільства.

Довідка від комісії УГКЦ у справах мирян:

Католицька акція – це міжнародний рух мирян католиків, які ставлять собі за мету духовне і моральне відродження секуляризованого суспільства, працю з дітьми та молоддю у сфері освіти і катехизації, а також працю із дорослими, об’єднаними у парафіяльні спільноти, професійні спілки, асоціації та союзи.

Мирянський рух під назвою "Католицька акція" в Європі виник як відповідь мирян на антирелігійну пропаганду. Папа Пій Х визнав і підтримав цей рух у 1905 р. Б. Папа Пій ХІ підвищив статус мирянських організацій, надаючи світським католикам право апостольської праці у суспільстві на рівні з Церквою, а 23 грудня 1922 р. Б. через енцикліку Ubi arcano Dei заснував Католицьку акцію як інституцію, яка є  мирянським рухом в ієрархічному апостольстві Церкви для захисту основ віри і моралі, відновлення християнського розуміння родини і суспільства. 

Галичина у міжвоєнний період 20-х і 30-х років минулого століття пересвідчилася у надзвичайно плідному і стрімкому розвитку мирянського руху в УГКЦ разом із Католицькою акцією за часів служіння Праведного митрополита Андрея Шептицького, який не боявся переймати добрий досвід західних спільнот і рухів, що адаптовувалися і природно вливалися у життя, служіння і літургійну традицію УГКЦ та дали свої рясні плоди. У 1931 р. єпископат Греко-Католицької Церкви офіційно запровадив Католицьку акцію в Галицькій митрополії, її координувала новостворена структура зі своїм статутом – Генеральний Інститут Католицької Акції (ГІКА), що сприяв добрій комунікації між церковними структурами, а також між духовенством та мирянами. Це був період потужного розвитку апостоляту мирян: католицьких парафіяльних об’єднань, братств, марійських товариств, дитячих і молодіжних рухів, де відбувалася належна християнська формація і виховання. Для прикладу, на кінець 30-х років Марійське Товариство Молоді нараховувало 22 тис. членів (341 гурток), Товариство Пресвятої Євхаристії – 54 тис. членів (491 гурток), Апостольство Молитви –близько 32 тис. членів (557 гуртків), товариство «Скала» –14,5 тис. членів (289 гуртків). Найбільшим заходом тогочасної Католицької Акції в Галичині було проголошення свята «Українська молодь — Христові», що відбулося 6-7 травня 1933 року і дало поштовх до створення однойменного молодіжного руху, який є відновлений із виходом Церкви з підпілля.

Сьогодні мирянські спільноти УГКЦ також активно розвиваються у різноманітних рухах, проте шукають подібного середовища комунікації та координації, як Католицька акція, а також потребують підтримки і духовного проводу, добрих формаційних систем і живого свідчення для реалізації свого служіння як апостоляту у Христовій Церкві.

Комісія у справах мирян Української Греко-Католицької Церкви

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next