АКТУАЛЬНО

День хворого в Івано-Франківській єпархії

Вівторок, 27 квітня 2010, 16:54
Щороку, в Неділю Розслабленого, ми спільно відзначаємо День Хворого. Цього року День хворого припав на 25 квітня. Саме в цей день в Івано-Франківській єпархії з благословення Владики Володимира (Війтишина), Єпарха Івано-Франківського, відбулись ряд заходів, присвячених цій події. Лікарняні капелани, а також лікарі і громадськість міста Івано-Франківська зійшлись на урочисту Божественну Літургію в храм Різдва Христового по вул. Мазепи. Святу Літургію очолив Синкел у справах капеланського служіння Івано-Франківської єпархії УГКЦ протоієрей Василь Рак. В часі богослужіння священики і вірні молились за всіх хворих, медичних працівників та священнослужителів-капеланів.
Щороку, в Неділю Розслабленого, ми спільно відзначаємо День Хворого. Цього року День хворого припав на 25 квітня. Саме в цей день в Івано-Франківській єпархії з благословення Владики Володимира (Війтишина), Єпарха Івано-Франківського, відбулись ряд заходів, присвячених цій події. Лікарняні капелани, а також лікарі і громадськість міста Івано-Франківська зійшлись на урочисту Божественну Літургію в храм Різдва Христового по вул. Мазепи. Святу Літургію очолив Синкел у справах капеланського служіння Івано-Франківської єпархії УГКЦ протоієрей Василь Рак. В часі богослужіння священики і вірні молились за всіх хворих, медичних працівників та священнослужителів-капеланів. Наприкінці Святої Літургії, Голова Комісії: «Душпастирська місія у сфері охорони здоров’я» о. Руслан П’яста зачитав звернення до духовенства і вірних Івано-Франківської єпархії з нагоди відзначення Дня хворого, в якому акцентував увагу на хворих і страждаючих, які можуть бачити те, чого не бачать здорові; медичних працівниках, які щоденно бувши на службі хворим служать самому Спасителеві Господу; священиках, щоб огорнули пастирською турботою усіх хворих та молилися за них. По закінченні Божественної Літургії для медичних працівників була організована конференція, яку підготував отець Роман Терлецький, капелан Центральної міської лікарні по вул. Мазепи. В першій частині конференції розглянули життя італійського лікаря Йосифа Москаті, якого Церква проголосила святим і тим самим дала зрозуміти, що святими можуть бути не тільки духовенство, а кожен мирянин, в тому числі і лікар, який сумлінно виконує свої професійні обов’язки, лікуючи тіло і душу пацієнта, як це робив святий Йосиф Москаті. У другій частині присутні мали змогу подивитись авторську програму о. Романа Терлецького «Знаки часу», яка була створена саме до Дня Хворого. Урочистості закінчились молитвою та спільним фуршетом, за яким священики і лікарі ділились досвідом праці у сфері охорони здоров’я.

Прес-служба

Центру Капеланського Душпастирювання


Додаток:

Звернення

до духовенства та вірних Івано-Франківської єпархії УГКЦ

з нагоди відзначення Дня Хворого 25 квітня 2010 року

Високопреподобні отці-душпастирі,

монахи, монахині,

українська владо, дорогий наш народе!

Згідно постанови Синоду єпископів УГКЦ від 16 січня 2006 р. щороку в Неділю Розслабленого ми спільно відзначаємо День хворого. Цього року День хворого припадає на 25 квітня. Метою відзначення Дня Хворого є привернення уваги християнської спільноти та усього суспільства до людей, які є хворі, їх родин та тих, хто полегшує їхні страждання (медичних працівників та священників-капеланів). Через День Хворого Церква має бажання ще більше поглибити свідомість стосовно важливості душпастирського служіння у сфері охорони здоров'я, яке є інтегральною складовою місії Церкви. Божественним Лікарем є Христос, який прийшов творити добро та зціляти усіх, кого диявол поневолив (Діяння 10. 38). Саме у таїнстві своїх страстей, смерті та воскресіння, людське страждання та біль знаходить свій сенс і повноту. Наслідуючи приклад Ісуса, кожний християнин є покликаний переживати у своєму житті притчу про «Доброго Самарянина», який «проходячи біля людини, яка була побита грабіжниками і залишена на узбіччі напівживою, побачив та змилосердився, перев’язав рани та привіз до заїзду і доглянув її» (Лк. 10. 33-35). На закінчення притчі, Ісус каже «Іди і роби так само». Цими словами Христос звертається і до нас, закликає нас схилитися над тілесними і душевними ранами багатьох наших братів і сестер і допомагає нам зрозуміти, що досвід хвороби і страждання, якщо переживається з Божою благодаттю, може стати  школою надії. Церква оточує сердечною турботою тих, хто вражений  різними людськими недугами, навіть більше того, бачить у бідних і страждаючих образ свого засновника, бідного і страждаючого. В цей День в особливіший спосіб звертаємося насамперед до усіх хворих і страждаючих. Ви, що страждаєте, можете активно представляти більш гідне суспільство. Скільки цінностей, скільки людських аспектів життя не бачать здорові, чи так звані «нормальні люди». Пам’ятайте, що ви є улюбленцями Царства Божого, царства надії, щастя і життя. Висловлюємо також щиру подяку медичним працівникам. Щоденно ви є на службі хворим і страждаючим. Чинячи так, ви служите самому Спасителеві Господу. Головний ваш обов’язок – піклуватися про фізичне і психічне здоров'я не тільки окремої людини, але усього суспільства. Тож нехай Господь допомагає Вам у нелегкій праці. Особливе наше звернення до священиків. Допоможіть хворим перенести їхнє страждання і біль, огорніть пастирською турботою усіх хворих та моліться за них. Бажаємо усім в дусі християнської любові провести цьогорічний День хворого. Христос воскрес! Воістину воскрес! Івано-Франківськ, 25 квітня 2010 р. Б.  

 Комісія «Душпастирська місії

Івано-Франківської єпархії УГКЦ

у сфері охорони здоров’я»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next