АКТУАЛЬНО

У Полтаві відзначили День всесвітньої соціальної справедливості

Понеділок, 22 лютого 2016, 09:49
20-21 лютого у парафії Пресвятої Трійці м. Полтави проходили заходи, присвячені Дню всесвітньої соціальної справедливості, які організувала Комісія УГКЦ "Справедливість і мир" у співпраці з полтавською молодіжною організацією "Українська молодь — Христові".

Заходи розпочалися в суботу, 20 лютого, Молебнем до Христа Милосердного, у якому священик та вірні молилися за встановлення Божої справедливості, за мир та спокій на українських землях. Після богослужіння священик звернувся до усіх присутніх з промовою, наголосивши на важливості справедливості як такої в особистому, родинному, суспільному та державному житті. 

Згодом розпочалася конференція "Справедливість у сучасному світі: екологія – мас-медіа – освіта та медицина". У своїй доповіді "Екологія, справедливість і мир через призму української дійсності" отець Максим Кролевський, референт Бюро УГКЦ з питань екології у Харківському екзархаті, розповів про здобутки та ініціативи Церкви у сфері екологічного служіння. Душпастир пригадав, що питання відповідальності за створіння є невід’ємною складовою соціального вчення Вселенської Церкви.

Також священик підкреслив, що збереження сотвореного Богом світу, природного довкілля є, насправді, основою для побудови справедливості у її глобальному вимірі. Тому кожен громадянин, як суб’єкт суспільних відносин, повинен старатися в міру можливості якнайкраще, якнайсумлінніше, якнайсправедливіше та по-християнське виконувати покладене на нього властиве завдання та суспільні обов'язки, починаючи від державних структур та глав Церков, і аж до відповідальності кожної окремої особи як споживача, на рівні нашого повсякденного життя. "Безумовно, що суспільство, - зауважив доповідач на завершення своєї доповіді, - в якому безвідповідально та по-хижацьки використовуються природні ресурси, земні багатства і не зважається на благополуччя майбутніх поколінь - не може вважатися справедливим".

21 лютого, після Божественної Літургії, у храмі Пресвятої Трійці продовжилася конференція, присвячена Дню всесвітньої соціальної справедливості "Справедливість у сучасному світі: екологія – мас-медіа – освіта та медицина".

У своїй доповіді Анна Жгун, парафіяльний катехит, "Категорія "справедливість" у Католицькій церкві" послідовно, практично та доступно розповіла про суть та зміст справедливості як такої через призму Старого й Нового Завітів та сучасного вчення Вселенської Церкви. "Католицька Церква тлумачить справедливість як цінність християнської моралі, — підсумувала доповідач — і як моральна цінність справедливість мотивує дії і вчинки людей, віруючих та людей доброї волі, в боротьбі за Добро, Бога та життя і в протистоянні будь-якому прояву Зла".

У наступній доповіді, "Справедливість у мас-медійному просторі", Катерина Кролевська, піар-менеджер Інституту аналітики та адвокації, розповіла про критерії та певні цінності, які повинні бути присутні у журналістів, медійників та піар-технологів для справедливого, об’єктивного та правдивого поширення інформації. "Неможливо говорити про справедливість у мас-медійному просторі, — констатувала доповідач, — коли зневажається людська гідність, а особи, які збирають та поширюють інформацію, не відповідають критеріям журналістської етики". Також піар-менеджер презентувала відео, вказавши на несправедливу та егоїстичну поведінку деяких суб’єктів суспільного процесу стосовно інших соціально незахищених верств населення.

Згодом усі учасники конференції мали можливість послухати доповідь "Справедливість у сфері медицини" Богдани Павлишин, студентки Медичного університету. Доповідач проаналізувала притчу про доброго самарянина через призму медичної дійсності, вказавши справедливість лікарської поведінки стосовно пацієнта, яка може і повинна існувати в українських реаліях . "Лікар — це самарянин, людина, яка повинна бути готова допомогти іншому, — зауважила студентка, — тому у ставленні до хворого лікар повинен бути здатний до самовідданості та самопожертви в ім'я любові до ближнього, задля спасіння людського життя".

Завершив конференцію Віктор Наказний, катехит та студент Харківського авіаційного університету, доповіддю "Справедливість в освітній галузі". Доповідач чітко вказав на несправедливі форми побудови навчального процесу "Суспільство може бути справедливим лише тоді, коли кожен її член, — зауважив доповідач, — незалежно від свого соціального статусу та фінансових можливостей, буде мати можливість отримати ту освіту, яку він бажає".

Опісля всі учасники конференції переглянули відеолекцію.

Прес-служба парафії Пресвятої Трійці

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next