АКТУАЛЬНО

«Держава повинна сприяти тому, щоб кожна віруюча людина одержала те, що їй належить...», – Блаженніший Любомир (Гузар) на Освітньому форумі в Києві

Субота, 17 серпня 2013, 12:56
17 серпня у виставковому центрі біля Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ, що в Києві, розпочався Освітній форум на тему: «Християнські цінності в освіті. Виклики і перспективи», що відбувається в рамках Всецерковної прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ. Захід розпочався спільною молитвою «Отче наш». Почесним гостем дискусії був Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ.

Ініціатори проведення заходу - представники Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання у співпраці із Комісією УГКЦ у справах мирян, Громадською радою з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України, Катехитично-педагогічним інститутом УКУ. Участь у роботі форумі беруть відомі експерти в галузі освіти. Учасники висвітлюють у доповідях сучасний рівень освіти в Україні та за кордоном, аналізують стан співпраці Церкви й освіти, обговорюють основні підходи формування християнських цінностей в навчально-виховному процесі, а наприкінці виголосять підсумкову резолюцію щодо питань співпраці Церкви й освіти.

Серед доповідачів форуму є Лілія Гриневич, перший директор Українського центру оцінювання якості освіти, координатор руху «Суспільство знань»; Омелян Вишневський, професор Дрогобицького ДПУ імені Івана Франка, академік Вищої освіти України; Віктор Малахов, професор відділу філософії культури, етики та естетики Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України; Юрій Решетніков, український державний, політичний та релігійний діяч; Володимир Марущенко, український політик, народний депутат України V скликання; о. Роман Небожук, керівник Бюро УГКЦ для зв’язків з органами державної влади в м. Києві; Людмила Филипович, спеціаліст у галузі релігієзнавства, історії релігії, етнології релігії; с. Олександра Якимець, СНДМ. 

Благословивши роботу форуму Блаженніший Любомир (Гузар) зауважив, що такий захід - це нагода застановитися над потребами українського народу і сформулювати конкретні та корисні рішення в освітній сфері.

«Ми сьогодні зійшлися тут у важливий час, бо якраз цими днями буде освячений Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ, який стане символом єдності християн. А з іншої сторони, ми цього року згадуємо 1025-ліття Хрещення України-Русі. Ці дві обставини спонукають нас застановитися над тим, наскільки дбаємо про християнське виховання своїх дітей», – зауважив Блаженніший Любомир.

Архиєпископ-емерит заохотив усіх подумати про те, як допомогти кожній людині й, щобільше, дитині, зрозуміти і жити тими переконаннями, які людство одержало з вуст Спасителя. «Ми говоримо про християнство не лише з теологічного погляду, але й про практичний спосіб того, як ми повинні жити. Ви маємо подбати про те, щоб наші батьки сьогодні чітко усвідомлювали свою відповідальність за своїх дітей; щоб у міру своїх зобов’язань, вони старалися забезпечити своїх дітей повноцінним християнським вихованням. Бо батьки - перші відповідальні за релігійне виховання дитини», - зазначив промовець. На переконання Блаженнішого Любомира держава також повинна сприяти тому, щоб кожна віруюча людина одержала те, що їй належить у формі підтримки християнського покликання, існування християнських шкіл і фінансової підтримки релігійних освітніх програм.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next