АКТУАЛЬНО

Держсекретар Ентоні Блінкен зустрівся з українською громадою у Вашингтоні

Середа, 02 березня 2022, 23:16
Держсекретар Ентоні Блінкен провів приватну зустріч з Оксаною Маркаровою, послом України, митрополитом Борисом Ґудзяком, архиєпископом Філадельфійської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, архиєпископом Даниїлом Зелінським з Української Православної Церкви Америки та десятком активних членів української громади в крайовому соборі Пресвятої родини у Вашингтоні, округ Колумбія.

Архиєпископ Борис та посол України Оксана Маркарова привітали Держсекретаря на вході до церкви. Архиєпископ Борис подякував панові Блінкену та його команді за все, що вони роблять для України.

Держсекретар коротко помолився з громадою і запевнив, що робить усе можливе, щоб підтримати Україну та її народ.

«Ця ікона являє надзвичайне смирення, – зазначив архиєпископ Борис, показуючи ікону Христа на хресті. – Вона говорить і про Великий піст, і про те, що переживає Україна».

«У цьому особливому місці відчувається спокій, і для мене честь бути тут», – сказав Держсекретар громаді. Він згадав заклик Папи Франциска до миру та наскільки він відгукується в серцях людей у ​​всьому світі.

Високопосадовець також відзначив велику віру, яка підтримує український народ у його боротьбі. «У такі моменти наша віра зазнає випробувань, і український народ показує, що він може гідно їх переживати». Запевняючи, що США вірять у майбутнє України, Ентоні Блінкен наголосив, що світ є натхненний стійкістю, силою та вірою українського народу.​

Після слова Держсекретаря представники громади висловили свої побоювання та прохання.

Під час розмови митрополит Борис Ґудзяк розповів, що морально Україна виграла війну. «Мільярди людей, які спостерігають за битвою Давида і Голіафа, і знають, за ким правда і справедливість», – підкреслив митрополит. Він попросив Ентоні Блінкена зробити все від нього залежне, щоб підтримати заявку України до Європейського Союзу, залучити прихильників України, окремих країн, які повинні надати негайну максимальну підтримку. «В Україну вже завтра через Польщу, Угорщину, Словаччину та Румунію мають йти 40-мильні каравани допомоги».

Згадавши про недавню смерть православного священника під Києвом, владика Борис також звернув увагу, що потрібно захищати Церкви та релігійні організації України. «Щоразу, коли протягом останніх 250 років російський режим – царський, комуністичний чи путінський – окуповував українські землі, на яких діяла Українська Католицька Церква, нашу Церкву оголошували поза законом та піддавали гонінням».

«Ми, як громада, наполягаємо на необхідності гуманітарної допомоги, захисту, а також початку процесу визнання військових злочинів», – прокоментував о. Марко Морозович, декан факультету богослов’я Католицького університету Америки та священник Української Католицької Церкви.

Відео візиту Держсекретаря Ентоні Блінкена до української громади у Вашингтоні – дивитися тут.

Служба комунікації Філадельфійської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next