АКТУАЛЬНО

Держсекретар Ватикану: «Європа повинна почуватися відповідальною за долю України»

Четвер, 16 червня 2016, 17:18
Жест, що його я роблю, як посланець Папи Франциска, виражає зобов'язання Святого Престолу й католиків, а також багатьох інших віруючих та людей доброї волі. Бо перед лицем наявного протистояння ми маємо обов'язок молитися про мир, а потім діяти, саме в ім'я Бога, аби бути близькими до тих, кого насильство позбавило елементарних речей, часто сіючи смерть, тяжко порушуючи психологічну та афективну рівновагу й ставлячи під загрозу нормальний поступ щоденного життя, починаючи з можливості гідно утримувати власні сім'ї.

Сказав кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Ватикану, 16 червня в Запоріжжі, розповідаючи про гуманітарну місію Папи Франциска в Україні.

За його словами, Святіший Отець Франциск прагнув закликати католицькі спільноти Європи долучитися до нього в конкретному та сильному жесті солідарності: «Ця збірка була проведена та, звісно, отримала загальну солідарну підтримку. Бо Європа - це найближчий та найбільш залучений горизонт до подій в Україні. Папа Іван Павло ІІ (уже святий) під час свого апостольського паломництва до цієї землі, 15 років тому, промовив слова, які сьогодні в цьому регіоні звучать як пророчі: «Моє побажання таке, щоб Україна змогла долучитися, у повному значенні, до Європи, яка охопила б весь континент від Атлантичного океану до Уралу». Саме ця Європа повинна почуватися відповідальною за долю цього геополітичного регіону, який її безпосередньо стосується, і робити це зі щедрістю й далекоглядністю, не беручи до уваги лише економічні чи стратегічні інтереси».

Саме ця конкретна допомога католиків Європи, яку Держсекретар Ватикану передає, за його словами, є запевненням, що Церква не припинить просити всю Європу продовжувати робити так само.

Кардинал Паролін зазначив, що кошти призначаються лише для жертв насильства у східній частині України: переселенцям, котрі покинули власні домівки та шукають притулку на іншій території Держави; жителям «сірої зони» поблизу лінії зіткнень; населенню, яке залишається на неконтрольованій Україною території, передусім дітям, літнім людям та неповним сім'ям із маленькими дітьми; особам, котрі втратили домівку; жертвам травм, фізичних та психологічних, отриманих під час військових дій; а також тим, хто зазнав тортур та інших форм катувань.

«У призначенні гуманітарної допомоги не буде поділу на підставі світогляду або ж релігійної, етнічної чи мовної приналежності. Єдина умова - це те, що йдеться про людей, які перебувають в ситуації реальної потреби. Бо для Церкви всі є дітьми, на рівних правах, Отця, що на небесах», - пояснив високий гість.

Розпочнеться акція з надання найнеобхіднішої допомоги: їжі, ліків, даху над головою. Інформування щодо потреб відбуватиметься в контексті міжрелігійних організацій різних регіонів. Для здійснення цієї акції будуть використовувати деякі вже наявні структури благодійних організацій Католицької Церкви, як також гуманітарні організації різного напрямку та походження, впевнившись перед цим у їхній прозорості та добрих намірах.

«Із цього чітко видно, що в цій акції немає жодного наміру прозелітизму; навіть більше, Папа сподівається, щоб у цьому жесті милосердя, який бажає вчинити Католицька Церква, візьме участь якнайбільша кількість людей, особливо серед віруючих. Ми дуже раді співпрацювати з волонтерами, серйозно мотивованими в наданні допомоги населенню, яке страждає, а також сподіваємося, що зможемо посприяти розвиткові цього прекрасного знаряддя солідарності, що виявляє безкорисливість і щедрість, з якою Бог любить людей», - додав кардинал Паролін.

Фото: www.credo-ua.org

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next