АКТУАЛЬНО

«Десять років – як десять зерняток на святій Вервиці», – митрополит Володимир про служіння Івано-Франківської митрополії

П'ятниця, 10 грудня 2021, 11:41
13 грудня Івано-Франківська митрополія відзначатиме десять років з того дня, коли Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав проголосив утворення Івано-Франківської митрополії у складі трьох єпархій.

З нагоди ювілею архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин поділився своїми міркуваннями та спогадами про те, як протягом десяти років розбудовувалася та розвивалася митрополія.

Проголошення митрополії – це не лише юридичний статус, а й духовний ріст, піднесення нашого служіння, об’єднання наших вірних та об’єднання зусиль цілої Церкви для розвитку духовенства.

Коли було проголошено три митрополії, над цим трудився ще світлої пам’яті Блаженніший Любомир Гузар, який проробив величезну працю, щоб це проголошення відбулося. І сталося воно руками Блаженнішого Святослава.

Коли говоримо про митрополію, то варто згадати самі початки – у 1884 році відбулося становлення Станіславівської єпархії, яка понад століття була на наших землях, пройшла часи підпілля, а після цього виросла так, що з неї почали поставати інші єпархії. Завдяки такому розвитку вдалося встановити Івано-Франківську митрополію, до складу якої увійшли Івано-Франківська, Чернівецька та Коломийська єпархії.

Упродовж десяти років життя митрополії ми почали більше розуміти наших вірних та спільно працювати для них як на Прикарпатті, так і на Буковині. Ми, як єпископи та правлячі архиєреї, збираємося на синоди, де обмінюємося досвідом спільної праці та ставимо собі запитання про більший розвиток, як ще краще можемо послужити для наших парафій, вірних, молоді, щоб бути ближче один до одного.

Праці для добра церкви та вірних було багато. Сюди можемо віднести розвиток Духовної семінарії священномученика Йосафата, Академії Івана Золотоустого, яка отримала державну акредитацію, Католицького ліцею святого Василія Великого, дяківсько-регентських шкіл, «Карітасу» з його соціальним служінням, яке відбувається на теренах трьох єпархій.

Сьогодні ми плідно працюємо над спільною катехизацією, щоби прийти з Божим словом до наших дітей. Хочемо, щоби наші діти могли знати Бога так гарно, як їх батьки. Дуже приємно, коли за межами області говорять про нашу доброзичливість, відкритість, щирість. Хотілося б цю доброту і любов до Бога та Батьківщини передати молодому поколінню. Наша особлива увага звернена на дітей, бо вони – наша завтрашня церква.

Хотів би окреслити ці десять років, як десять зерняток на святій Вервиці. Кожен рік має свою історію, здобутки, плани. Цими днями ми святкуємо і дякуємо всемилостивому Господу, а також ставимо нові завдання для розвитку нашої митрополії та Церкви в майбутньому.

Департамент інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next