АКТУАЛЬНО

Десять тисяч для митрополита Агафангела мало….

П'ятниця, 03 вересня 2010, 11:38
«Для мене як Одесько-Кримського Екзарха заява митрополита Агафангела в Одесі є незрозумілою. По-перше, коли він говорить, що в Одесі немає греко-католиків навіть на молитовний дім, я б відповів наступне, ми маємо каплицю в Одесі на вулиці Гімназійній, щонеділі до нас приходить 400 осіб, бо на сто квадратних метрів більше не поміщається.
«Для мене як Одесько-Кримського Екзарха заява митрополита Агафангела в Одесі є незрозумілою. По-перше, коли він говорить, що в Одесі немає греко-католиків навіть на молитовний дім, я б відповів наступне, ми маємо каплицю в Одесі на вулиці Гімназійній, щонеділі до нас приходить 400 осіб, бо на сто квадратних метрів більше не поміщається. По-друге в Одесі робили соціологічне опитування, і відзначили, що в місті є один відсоток греко-католиків, це від одного міліонна мешканців становить 10 000 тисяч осіб. Насправді ж я впевнений, що у місті проживає значно більше вірних нашої Церкви», - відзначив Владика Василій (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримського УГКЦ спростовуючи несправедливі закиди проти УГКЦ в Одесі. Днями мали відбутися слухання у справі виділення земельної ділянки греко-католицькій громаді, тому на думку владики, проти греко-католиків Одеси з‘явився цей інформаційний напад. «Нам дуже прикро, що греко-католики в Одесі, вже 18 років добиваються земельної ділянки для будівництва нашого храму. І ось тепер коли ми впритул наблизилися до вирішення цієї проблеми зібравши всі підписи виявляється, що проти нас мала бути зорганізована акція проти слухань, які мали відбутися 4 вересня цього року, і тому слухання були перенесені на невизначений час, щоб слухання проходили у більш спокійнішій ситуації», - відзначив із болем Екзарх. Слід відзначити, що подібні вчинки свідчать про утиски прав на віросповідання великої кількості греко-католиків. Владика має намір звернутися до Уряду України, бо на місцевому рівні влада не прислуховується до греко-католиків, які проживають в Одесі. На завершення хочу наголосити на тому, що нам закидають, немов би ми займаємося прозелітизмом, це не правда, ми йдемо до тих людей, які є греко-католиками, Хто буде відповідати вданій ситуації, що ми не можемо виконати свою духовну місію по відношенні до цих людей, бо ми не маємо свого духовного центру, а вірні не можуть реалізувати свої права на свободу віросповідання гарантоване їм Конституцією?», - резюмував Екзарх. Пригадуємо, що 1 вересня прес-служба Одеської єпархії УПЦ МП, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела заявила, що спроба будівництва в Одесі храму УГКЦ є спробою здійснення агресивної експансії уніатства в Одеському регіоні.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка РІСУ: Містобудівне обґрунтування розміщення храму УГКЦ розроблене на підставі рішення виконкому Одеської міськради від 24 червня 2009 року. Документ погоджений органами земельних ресурсів, природоохоронними, протипожежними і санітарно-епідеміологічними органами, органами містобудування і архітектури і охорони культурної спадщини. 22 липня 2010 року отриманий позитивний експертний висновок містобудівної документації управління архітектури і містобудівної політики Одеської облдержадміністрації. Ситуація з храмами УПЦ в Одесі виглядає кардинально іншою. У тих випадках практика громадських обговорень для виділення землі під будівництво храму не застосовується. Як РІСУ вже повідомляла, на прохання Митрополита Одеського і Ізмаїльського УПЦ Агафангела (Савіна), виконавчий комітет Одеської міської ради дав дозвіл на будівництво храму УПЦ (МП) в центрі міста. Новий храм святителя Луки площею 12х12 м з'явиться на території міської лікарні № 3, розташованої за адресою Лідерсовський бульвар, 11. Перед обговоренням цього питання мер Одеси Едуард Гурвіц звернувся до членів виконкому з таким питанням: «Хто хоче прогнівити Бога і виступити проти будівництва?». Заперечень не було. 30 серпня за клопотанням митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, який є депутатом Одеської обласної ради від Партії регіонів, на засіданні комісій Одеської обласної ради було ухвалено також рішення про передачу у власність Одеської єпархії УПЦ комплексу будівель по вул. академіка Воробйова, 2 для зведення храму на честь святого праведного Йоанна Кронштадтського. За даними соціологічних досліджень, проведених Одеською філією інституту Горшеніна та Київським міжнародним інститутом соціології, в Одесі в 2010 році проживає близько 10 тис. греко-католиків. Діючих православних храмів, розташованих на території Одеської області, за даними Одеської єпархії УПЦ (МП) на даний момент налічується близько 300. З огляду на дані соціологічних досліджень, всього віруючих в Одеській області від загальної чисельності населення проживає 1,58 млн. чоловік, православних – 1,26 млн. чоловік, православних, які ототожнюють себе з Московським Патріархатом – 467,7 тис. осіб або 37% від усіх православних. Таким чином, на один храм УПЦ (МП) припадає 1,55 тис. прихожан.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next