АКТУАЛЬНО

Дев’ятирічний українець став абсолютним переможцем престижної міжнародної премії

Неділя, 17 листопада 2013, 21:34
16 листопада у Ватикані, у Великій залі Папського університету «Урбаніана», відбулося нагородження переможців міжнародної премії Джузеппе Шакка.

Цього року абсолютним переможцем премії став 9-річний українець Віталій Нечаєв. Його нагороджено коштовною фігуркою корабля – символом премії та грошовою стипендією на навчання. Президентом журі був відомий італійський правник Джузеппе Сантаніелло, який на 80 років старший від юного переможця.

Окрім абсолютного переможця, сьогодні були нагороджені кардинал Пітер Турксон, президент Папської ради юстиції і миру, Козімо Марія Феррі, заступник міністра юстиції Італії, два карабінери (один - посмертно), котрі зазнали нападу під час виконання службових обов’язків, та інші.

Премія Джузеппе Шакка була заснована в 2001 році, щоб привертати увагу громадськості до визначних особистостей та для збору коштів на благодійність. Як відомо, за підтримки фонду надається безкоштовне медичне ортопедичне обладнання дітям із хворобами хребта.

В урочистостях взяли участь представники української громади Рима: владика Діонізій Ляхович, Апостольський візитатор для українців в Італії та Іспанії, посол України при Ватикані Тетяна Іжевська, голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький та інші.

Премію Віталію Нечаєву вручив  кардинал  Даріо Кастрильон Ойос, почесний президент журі, котрий у своєму виступі, зокрема, зазначив, що «щасливий вручити нагороду Віталію, котрий є повний енергії, радості та світла. Тим світлом є для нас Христос. Нагороджуючи сьогодні Віталія, ми маємо розуміти, що це Господь діє через нього, через його розум, бо для Бога немає старих чи молодих».

А посол України при Святому Престолі вручила Віталію грамоту Посольства та подякувала йому за те, що прославляє Україну в світі, бажаючи подальших наукових досягнень.

Віталій Нечаєв дав декілька інтерв’ю для італійських видань. Зокрема, журналу «Gente» він зазначив, що найбільше з історії йому подобається епоха національно-визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького проти польських загарбників. На запитання журналіста, хто з персонажів римської історії йому найбільш до вподоби і хто не подобається, Віталій зазначив Юлія Цезаря, як позитивного імператора, котрий хотів об’єднати всі землі імперії, а як негативний образ - Нерона, котрий заради розваги спалив Рим.

У церемонії нагородження взяли участь близько 300 людей: відомі кіноактори, представники італійської аристократії, високопоставлені чини армії та флоту, посли різних країн, представники духовенства.

Офіційний сайт премії http://www.premiosciacca.it/

Прес-служба Християнського товариства українців в Італії

Фото Тараса Семенюка

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next