АКТУАЛЬНО

Диякон Сергій Касянчук: «Засідання СКУ ми відкриваємо і закриваємо молитвою»

П'ятниця, 29 червня 2018, 12:19
Світовий конгрес українців (СКУ) працює, щоби відстоювати інтереси українців у світі. Про це заявив директор представництва СКУ в Україні о. д-н Сергій Касянчук під час VIII Практичного спецкурсу ПМВ із місійного служіння для семінаристів, який триває в Зарваниці.

Диякон Сергій відзначив, що українська діаспора по світу налічує близько 20 млн осіб і є однією з найбільших. «І це неоціненний ресурс, який на сьогодні дуже слабо використовується», – додав експерт.

Розповідаючи про роль громадських організацій на міграції, він відзначив, що українці, які виїжджали за кордон, не знаючи чужої мови, законів і намагаючись зберегти власні традиції та ідентичність, об’єднувалися в товариства та створювали різні організації. І переважно найкращим консолідаційним чинником виступала Церква.

«Я приїхав з Торонто, тому ґрунтуватимуся на досвіді Канади. Українська діаспора тут має найдовшу історію і найкращу організаційну структуру. Те, що пройшла Канада 125 років тому, Європа проходить зараз, тож важливо застосовувати цей досвід у новітніх діаспорах», – зазначив о. д-н Сергій.

Директор представництва СКУ в Україні відзначив, що на початках у Канаді було дуже багато різних громадських українських організацій, які стали конкурувати між собою. Згодом вони мусили об’єднатися, щоб говорити перед урядом одним голосом. «Так 75 років тому виник Конгрес українців Канади, коли всі громадські організації між собою об’єдналися. Тоді ця організація говорила до уряду й могла на національному рівні відстоювати свої інтереси. А 50 років тому утворився Світовий конгрес українців. Адже на світовому рівні ми, українці, маємо свої інтереси і мусимо їх відстоювати», – наголосив о. д-н Сергій.

Він презентував семінаристам відеоролик про діяльність СКУ. І розповів, що головні завдання конгресу можна поділити на чотири напрями: оборона і безпека; фінансова допомога й економічні зв’язки; інформаційна підтримка – донесення правдивих меседжів до спільноти; гуманітарний блок. «Ми працюємо, щоби відстоювати інтереси українців у світі», – наголосив директор представництва СКУ в Україні.

О. д-н Сергій також відзначив, що якщо до 1991 року діаспора протиставлялася Україні, то після здобуття незалежності діаспора почала сприяти розбудові економічних, політичних, дипломатичних та культурних зв’язків. «А вже з 2014 року, коли почалася війна на Сході, діаспора дуже тісно об’єдналася з Україною і почала працювати в реверсному режимі – замість того, щоби країна допомагала своїй діаспорі (як, зазвичай, це є у світі), діаспора створила своє представництво в Києві, щоб допомагати відповідати на щоденні виклики. Пішов важливий процес об’єднання діаспори й України», – наголосив о. д-н Сергій.

Він також відзначив, що Церква відіграє головну роль у діаспорі. «Засідання СКУ ми відкриваємо і закриваємо молитвою. Багато священослужителів беруть активну участь у діяльності Світового конгресу. Збереження національної ідентичності – це основа творення діаспори. І головне гасло – інтеграція, а не асиміляція», – зазначив диякон.

Також директор представництва Світового конгресу Українців в Україні презентував семінаристам відеоролик про парафію Святого Димитрія у Торонто. «Це приклад того, як священик приїхав і на полі з нуля вибудував церкву та комплекс поряд. Це унікальний приклад соціального служіння – там є і школа, і старечий будинок. Такого комплексу в Північній Америці немає», – зазначив директор представництва СКУ в Україні.

 За матеріалами www.pmv.ugcc.org.ua

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next