АКТУАЛЬНО

Для дитини немає нікого важливішого за батьків: Підсумки всеукраїнського конкурсу «Сім’я-Любов»

П'ятниця, 28 травня 2021, 10:06
Днями завершився Всеукраїнський онлайн-конкурс мистецтв «Сім’я-Любов» і журі вже оголосило імена переможців. Понад 170 учасників з усієї України надіслали на конкурс свої роботи.

Про ідею виникнення такого конкурсу, визначення переможців та враження від робіт говоримо з головою Комісії у справах родини і мирян Івано-Франківської архиєпархії о. Юрієм Прилепським та пані Вікторією Плотніковою. Саме вони подали ідею проведення такого конкурсу, приймали роботи та організовували роботу журі і тепер надсилають переможцям їх відзнаки.

За словами отця Юрія, щороку 15 травня на рівні ООН відзначається Міжнародний день сім’ї, тож хотілося якось його «підсилити».

«Ми маємо традиційний  Тиждень сім’ї в нашій архиєпархії. Протягом тижня ми намагаємося вирвати людину з побуту і повсякденних проблем і зосередити на найголовнішому, що є у житті кожного з нас – сім’ї, родині, подружжю. Цього року в нас була тема «Любов у подружжі». Щодня ми виголошували проповіді на цю тематику і розглядали різні моменти із сімейного життя, які стосуються любові, як фундаменту цього Богом благословенного зв’язку. Зараз ми багато чуємо про те, що сім’я нівелюється, зв’язок чоловіка і жінки прагнуть замінити на щось інше, сучасніше. Тож ми захотіли побачити, що думають про сім’ю наші діти, що вони хочуть сказати. Колись Господь сказав: «Пустіть дітей, не бороніть їм приходити до Мене», а відтак: «Якщо не станете такі, як діти, не бачити вам Царства Небесного». Тож ми разом подумали і організували такий конкурс. Наш митрополит Володимир поблагословив і підтримав таку ідею. За Божою волею, цей конкурс відбувся і, можу сказати, вдався навіть так, як ми собі того не гадали. Конкурс став всеукраїнським», – пригадує священник.

За словами члена журі, асистентки кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації ПНУ, організаторки та координаторки виставки-конкурсу «За світлом різдвяної зорі» Вікторії Плотнікової,  у всіх номінаціях роботи були дуже цікавими і неординарними.

«Ми отримали роботи від 176 учасників в різних номінаціях: живопис, графіка, колаж, фото- та відеотвір. Найчисельнішою за кількістю робіт, виявилась номінація фото- та відеотвір: діти знімали свою сім’ю, домашніх улюбленців, все, що їх оточує. Звичайно, що серед живописних робіт побутує не тільки тема сім’ї, у якій є мама, тато, братики-сестрички, а й тема України. Це дуже глибока тема – діти осмислено дивляться на історію свого роду», – ділиться пані Вікторія.

Вікторія Плотнікова каже, що до складу журі, яке визначило найцікавіші роботи, увійшли: Світлана Хміль, Ярема Стецик, Микола Якимечко, Оксана Мельничук, Андрій Шнайдер, о.Євген Андрухів, о.Юрій Прилепський, Юлія Попенюк.

«Журі відзначили 79 переможців: у номінації живопис – 29 переможців,  графіка (мальована і комп’ютерна) – 20, колаж – 5 переможців та фото і відеотвір – 25 переможців. Учасники надіслали роботи не лише з Івано-Франківщини, а й Одеської,  Харківської, Херсонської, Львівської, Тернопільської областей, Білої Церкви, Києва, Червінців, Ніжина, Запоріжжя, Сум та Вінниці. Найменший учасник мав 6 років», – розповідає пані Вікторія.

Голова Комісії у справах родини і мирян Івано-Франківської архиєпархії каже: така кількість робіт показує, що цей конкурс має стати щорічним і традиційним. Тож організатори планують його розвивати, щоб зайти в кожну область, територіальну громаду і навіть найменший населений пункт. Адже питання сім’ї і родини стосується всіх.

«З цього конкурсу ми зрозуміли, що українській християнській сім’ї бути, що для дітей немає нічого важливішого, ніж мама і тато поряд, що кожна дитина хоче жити в щасливій сім’ї. Усі роботи є дуже світлі, життєрадісні, повні і надихаючі. Чесно зізнаюся, що кожного разу коли ми виставляли нові роботи на сторінку – це був наче ковток свіжого повітря і очі просто розбігалися», – ділиться о. Юрій.

За словами організаторів, членам журі було дуже важко обрати переможців і вони визначали по декілька людей в кожній номінації; «Я собі навіть у телефоні одну роботу зберегла. На ній мама-зайчиха і зайченята та підпис: матуся прийшла – гостинці принесла. Такий яскравий малюнок, який піднімає мені настрій. А загалом всі роботи відображають духовну сторону сім’ї. Одна з робіт, яка запам’яталася – у храмі Господь над сім’єю сходить у вигляді сяйва. У роботах діти зображають свої сім’ї з великою ніжністю і трепетом. Також запам’яталася графіка, відзначена спецвідзнакою «Мій тато» – це сучасний супертато в футболці».

Зараз організатори конкурсу розсилають грамоти переможцям і чекають на оригінали творів. Адже, якщо дозволять епідеміологічні умови, то вже в липні у Франківську відбудеться традиційний «Фестиваль сім’ї» і на одній з локацій будуть представлені роботи переможців конкурсу.

Іванна Габльовська

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next