АКТУАЛЬНО

Для духовенства Одеського екзархату провели формаційні курси

Понеділок, 26 жовтня 2020, 10:24
Формаційні курси для священників Одеського екзархату УГКЦ проходили 20-23 жовтня 2020 року в м. Скадовськ (Херсонська обл.). Розпочалася чотириденна зустріч духовенства з молитви Вечірні у храмі святого великомученика Юрія. Опісля у приватних бесідах душпастирі обмінювались досвідом життя на парафіях.

Першу формаційну зустріч провів о. д-р Ярослав Рудий, професор Фундаментального богослов’я Інституту Богословських Наук Непорочної Діви Марії Римо-Католицької Церкви, що на Хмельниччині. Доповідач розкрив різні тематики пов’язані з догматичним богослов’ям, а також розповів про роль Пресвятої Богородиці в житті Церкви. Рівно ж о. Ярослав ознайомив священнослужителів Одеського екзархату з головними тезами нової Енцикліки Папи Франциска «Fratelli Tutti».

Наступного дня священники навчалися плануванню та реалізації соціальних проектів. Тренінг провела Анастасія Дишкант, асистент координатора проєктів відділу Соціального служіння з Благодійної організації «Львівська освітня фундація». Під час цієї зустрічі священники аналізували сильні і слабкі сторони своїх парафій, а також вчилися правильно подавати заявки на грант для створення соціальних проєктів на парафії.

Цього ж дня канцлер екзархату о. Петро Маковецький зачитав декрет про відкликання з уряду пароха парафії св. Володимира Великого у м. Херсон о. Івана Логая, ЧСВВ та іменування парохом о. Віталія-Василя Лотоцького, ЧСВВ.

Після цього відбулася Zoom-конференція з представниками Антикризового центру УГКЦ: о. Любомиром Яворським, сестрою Севастіяною Карвацькою і медиком пані Наталею Тімко-Іванченко. Доповідачі розповіли про актуальний стан ситуації, пов’язаної із коронавірусом, про профілактичні заходи безпеки під час пандемії у храмах та роботу Антикризового центру УГКЦ.

В останній день формаційних курсів зі священниками зустрівся правлячий екзарх Одеський владика Михаїл Бубній. Архиєрей обговорив із душпастирями літургійні питання, рубрики щодо богослужінь та інші теми пасторального характеру. Владика розповів про постанови Синоду УГКЦ, який відбувся у форматі телесесії та про молодіжний Катехизм, який незабаром повинен вийти друком. Опісля о. Василь Колодчин, синкел у справах соціального служіння екзархату, представив священникам безстрокову акцію «Нагодуй бідного». Головний день акції – 15 листопада припадає на День бідного, який встановив Папа Франциск, проте акція триватиме впродовж наступних місяців. Отець Василь запросив священників при кожній парафії формувати «банки харчів».

На завершення курсів, правлячий екзарх склав сердечні слова подяки усім організаторам, зокрема економу екзархату о. д-ру Миколі Слободяну та декану Скадовському о. Володимиру Цяпці, за працю над організацією програми і побуту для проведення щорічних формаційних курсів у Скадовську.

Пресслужба Одеського екзархату

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next