АКТУАЛЬНО

Для духовенства Паризької єпархії проводять реколекції

Середа, 15 травня 2019, 12:12
13-16 травня 2019 року священики Паризької єпархії на чолі з протосинкелом, митрофорним протоієреєм Михайлом Романюком беруть участь у реколекціях.

Вони відбуваються у Німеччині при санктуарії Пресвятої Діви Марії Утішительки Засмучених у містечку Кевелар Мюнстерської дієцезії. Кевеларський санктуарій заснований у 1923 році при каплиці, збудованій ще у 1643, на місці, де два роки до того відбулося особливе об’явлення Пресвятої Богородиці. У травні 1987 року увагу до цього місця скріпив своєю присутністю святий папа Іван Павло ІІ.

Відповідно до традиції, яку започаткував владика Михайло Гринчишин, реколекції є спільними для Паризької єпархії святого Володимира Великого та Німецько-Скандинавського екзархату, а до їх проведення запрошують наймолодшого або одного з наймолодших єпископів з України. Цього разу на запрошення владики Петра Крика, екзархат якого приймає учасників реколекцій, для такої місії до Келеларського санктуарію прибув Єпарх Чернівецький Йосафат Мощич.

Темою реколекцій владика Йосафат вибрав учнівство Христове. Відштовхуючись від текстів Нового Завіту, священики-учасники намагаються поглибити розуміння того, що означає бути учнем Христа, Учителя, котрий сам обирає собі учнів, а не приймає тих, хто просяться; Учителя, котрий вимагає від учнів цілковитої відданості та повної віддачі; Учителя, котрий надихає учнів до готовності бути переслідуваними; Учителя, приналежність до учнів якого ніколи не закінчується, а триває вічно. Лише будучи досконалими учнями Христа, священики можуть передавати місію Христового учнівства мирянам, адже всі охрещені до цього покликані.

На духовні вправи прибули сорок два священики, які духовно обслуговують українських греко-католиків у десяти країнах Західної і Північної Європи: Франції, Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі, Швейцарії, Данії, Швеції, Норвегії та Фінляндії. Це більше як два мільйони квадратних кілометрів території, де сконцентровано понад двісті мільйонів населення, з яких до півмільйона – емігранти та заробітчани з України.

Велика територія та населення – подвійно великі виклики. Про них священики і спілкуються у вільний час, адже це єдина нагода в році, коли духовенство десяти країн Західної та Північної Європи може спільно провести кілька днів. Серед обговорюваних тем – кадрові виклики для єпархії та екзархату й очікування від вересневого Синоду Єпископів УКГЦ перспективи створення Західноєвропейської митрополії, ліберальні тенденції серед римо-католицького духовенства, інші виклики секуляризації та глобалізації, про Центр імені отця Павла Когута у Маквілері тощо. 

Наступного року спільні реколекції Паризької єпархії та Німецько-Скандинавського екзархату плануються у травні в Люрдському санктуарії Пресвятої Богородиці.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next