АКТУАЛЬНО

Для священиків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії провели формаційні курси

Середа, 20 грудня 2017, 21:15
20 грудня у Тернопільській духовній семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого розпочалися формаційні курси для священнослужителів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. Близько 300 священиків за два тури 20 і 21 грудня поглиблять знання в окремих богословських дисциплінах та узгодять важливі питання душпастирської діяльності.

На початку зустрічі про важливі аспекти архиєрейської візитації парафії говорили Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василь (Семенюк) та Єпископ-помічник Теодор (Мартинюк).

Відтак отець Іван Зозуля розповів про форми проповідування і те, як священику слід готуватися до проповіді. «Найважливіший засіб євангелізації – свідчити власним життям: бути щасливими, будувати щасливі сім’ї, жити вірою, – наголосив священик. – Ми повинні давати свідчення, як Бог діє в нашому житті... Проповідь – це Слово Боже, укладене через особистість проповідника та достосоване до життя вірного. Слід говорити проповідь як гомілію, яка є інтегральною частиною Літургії». Також священик розказав про етапи пыдготування до проповіді, пошук ідеї, вдалих прикладів та укладення плану проповіді.

Голова Патріаршої комісії УГКЦ у справах родини о. Богдан Тимчишин говорив про душпастирську опіку несакраментальних подружжів – чоловіків і жінок, які живуть сімейним життям без Святої Тайни Подружжя. Священик представив статистику розлучень, яка, згідно з останніми даними, твердить, що на Західній Україні 27 відсотків подружжів розпадаються, а в Україні – 56 відсотків. Відтак пояснив, як опікуватися та повернути в лоно Церкви таких чоловіків і жінок.

Виступ судді Церковного трибуналу Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отця Василя Корендія стосувався Святої Тайни Єлеопомазання, канонічних і душпастирських аспектів її уділення. Священноієрей, який нещодавно захистив докторську дисертацію на тему Єлеопомазання, розповів про важливість цієї Святої Тайни, традицію уділення у Західній та Східній Церквах. Відтак відбулося обговорення.

Синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архиєпархїі УГКЦ о. Віталій Козак представив напрацювання координаційної групи стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом». Представники робочої групи нещодавно провели зустріч у Мадриді (Іспанія), де провідною темою, за словами о. Віталія, була Літургія та молитва. «Це означає, що у 2018 році ключові заходи УГКЦ порушуватимуть цю тематику», - сказав священик. Слухачам було також представлено найсвіжішу загальноцерковну статистику УГКЦ та висвітлено проблеми і досягнення монашества.

Судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Роман Дутчак говорив про передшлюбну підготовку молодих людей, правильне ведення перешлюбної документації, порушив окремі дискусійні питання та дав відповіді у світлі канонічного права.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.tze.org.ua

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next